Tort na jubileusz

5 (175 ocen)

Tort ten zrobiłam w prezencie, na złote gody moim sąsiadom

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy x2
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy 40g
    1 łyżeczka kakao
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Biszkopt waniliowy x2
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy 40g
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    150g dżemu z czerwonej porzeczki

    Poncz:
    1 łyżka masy krówkowej - truflowej
    sok z jednej cytryny
    1 łyżka spirytusu (można ominąć)
    przegotowana woda

    Masa I
    1 kostka masła
    3 łyżki masy krówkowej - truflowej

    Masa II
    1 l mleka
    10-12 łyżek cukru
    3 cukry waniliowe
    4 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 kostki masła
    sok z 2 cytryn
    2 łyżki spirytusu (można ominąć)

    Masa III
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka kakao
    zielony barwnik

    80g zmielonych zwykłych herbatników

    Blacha 36x24
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na jubileusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijać z solą, partiami dodawać cukier. Do sztywnych białek dodać żółtka i mieszając na najmniejszych obrotach dodać zmieszane i przesiane sypkie składniki. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170*C z termoobiegiem.
    W ten sposób upiec wszystkie biszkopty
  • 2. Składniki ponczu włożyć do szklanki z niewielką ilością wody, wymieszać dokładnie i do pełnej szklanki uzupełnić przegotowaną wodą.
  • 3. Masa I
    Do miski włożyć masło i masę truflową, dokładnie zmiksować.
  • 4. Masa II
    Obie mąki i żółtka dokładnie rozmieszać z 1 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszane mąki z żółtkami i ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puch i miksując partiami dodawać zimny budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Masę podzielić na 3.
  • 5. Masa III
    Masło ucierać dodając cukier puder, pod koniec ciągle miksując dodać mleko.
    Łyżkę masy odłożyć i zabarwić na zielono.
    Do reszty masy dać kakao rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody i zmiksować.
  • 6. Blaty nasączyć, po ok 5 łyżek ponczu na jeden blat.
  • 7. Z biszkoptów zdrapać odstającą skórkę i przekładać:
    Biszkopt kakaowy - masa I
    Biszkopt waniliowy - kleksy z dżemu - 1/3 masy II
    Biszkopt waniliowy - 1/3 masy II
    Biszkopt kakaowy
    Całość posmarować trzecią częścią masy II zwracając uwagę na dokładne posmarowanie góry tortu.
  • 8. Boki obsypać herbatnikami. Tort udekorować masą III i kwiatami z przepisu Joanny30
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ozdoby-na-tort-4

Porady

Tort można udekorować wg swojego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować