Tort na jubileusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijać z solą, partiami dodawać cukier. Do sztywnych białek dodać żółtka i mieszając na najmniejszych obrotach dodać zmieszane i przesiane sypkie składniki. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170*C z termoobiegiem.
W ten sposób upiec wszystkie biszkopty
2.Składniki ponczu włożyć do szklanki z niewielką ilością wody, wymieszać dokładnie i do pełnej szklanki uzupełnić przegotowaną wodą.
3.Masa I
Do miski włożyć masło i masę truflową, dokładnie zmiksować.
4.Masa II
Obie mąki i żółtka dokładnie rozmieszać z 1 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszane mąki z żółtkami i ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i miksując partiami dodawać zimny budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Masę podzielić na 3.
5.Masa III
Masło ucierać dodając cukier puder, pod koniec ciągle miksując dodać mleko.
Łyżkę masy odłożyć i zabarwić na zielono.
Do reszty masy dać kakao rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody i zmiksować.
6.Blaty nasączyć, po ok 5 łyżek ponczu na jeden blat.
7.Z biszkoptów zdrapać odstającą skórkę i przekładać:
Biszkopt kakaowy - masa I
Biszkopt waniliowy - kleksy z dżemu - 1/3 masy II
Biszkopt waniliowy - 1/3 masy II
Biszkopt kakaowy
Całość posmarować trzecią częścią masy II zwracając uwagę na dokładne posmarowanie góry tortu.
8.Boki obsypać herbatnikami. Tort udekorować masą III i kwiatami z przepisu Joanny30
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ozdoby-na-tort-4
Komentarze