TORT NA DOŻYNKI

  • wyświetlono: 396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam z okazji Dożynek Gminnych.

Babcia Tereska
  • 60 porcje
  • 600min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT: 4 x (30x40)
-4 jajka
-100 g. cukru
-2 budynie tj.80 g.:
(1/ czekoladowe, 2/ krówkowe, 3/malinowe, 4/waniliowe)
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-sok z puszki z brzoskwiń

KREM JAGODOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-30 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-330 g. serka śmietankowego z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-150 ml.frużeliny jagodowej
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku

KREM STRACCIATELLO:
-500 ml.śmietanki 30 %
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-330 g. serka śmietankowego z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-100 g. tartej gorzkiej czekolady

KREM Z BRZOSKWINIAMI:
-500 ml.śmietanki 30 %
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-330 g. serka śmietankowego z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-brzoskwinie z puszki

KREM MAŚLANY-tynk
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku

POLEWA CZEKOLADOWA:
-150 g.nutelli
-200 g. mlecznej czekolady
-200 g. gorzkiej czekolady
-200 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła

OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
-500 g. mleka w proszku
-500 g. cukru pudru
-ok.150-160 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne

Sposób przygotowania przepisu:

TORT NA DOŻYNKI

  • TORT NA DOŻYNKI1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
  • TORT NA DOŻYNKI2. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią soku z brzoskwiń.
  • TORT NA DOŻYNKI3. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkami i z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA DOŻYNKI4. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią soku.
  • TORT NA DOŻYNKI5. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA DOŻYNKI6. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą soku.
  • TORT NA DOŻYNKI7. krem z brzoskwiniami-Zrobić jak 2 krem, dodając na koniec odsączone i pokrojone brzoskwinie w kostkę.
    Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • TORT NA DOŻYNKI8. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc.(4 biszkopt nie nasączamy bo to będzie spód tortu)
  • TORT NA DOŻYNKI9. Po schłodzeniu tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
  • TORT NA DOŻYNKI10. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować połową kremu i schłodzić.Powtórzyć to smarowanie resztą kremu i schłodzić. Trochę kremu zostawić na rozetki.
  • TORT NA DOŻYNKI11. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort.Do reszty polewy dodać pozostawione masło z tynku i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką tylki okrągłą i zrobić nim rozetki wokół dołu tortu.
  • TORT NA DOŻYNKI12. dekoracje-Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.
  • TORT NA DOŻYNKI13. Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.
  • TORT NA DOŻYNKI14. Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem.
  • TORT NA DOŻYNKI15. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
  • TORT NA DOŻYNKI16. Ozdoby takie jak słonecznik, winogron, maki wycisnąć w odpowiednich silikonowych matach.
  • TORT NA DOŻYNKI17. Resztę ozdób wykonać ręcznie.
  • TORT NA DOŻYNKI18. Zrobić napis,potem pomalować na złoto.
  • TORT NA DOŻYNKI19. Kłoski ulepić z pestek słonecznika.Zrobić pszczółki i wyciąć plasterki miodu.
  • TORT NA DOŻYNKI20. Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • TORT NA DOŻYNKI21. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polewa czekoladowakrem jagodowymasa z mleka w proszkubiszkopty budyniowekrem z brzoskwiniamikrem stracciatelloozdoby z masyTORT NA DOŻYNKIdekoracje dożynkowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort mistrzów Euro:)

Dodane przez: smerfetka79

Mistrzowski tort na Euro

Zamiłowanie do pieczenia odziedziczyłam...

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Tort prostokątny z trzema biszkoptami...

image-1ydvvlo

Dodane przez: Bożena1960

Tort na 30 urodziny

Tort zrobiony córce koleżanki...

TORT URODZINOWY NA 92 LATA

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 92 LATA

Tort zrobiłam dla mojej mamy na...

TORT NA I KOMUNIĘ ŚWIĘTĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA I KOMUNIĘ ŚWIĘTĄ

Tort zrobiłam dla mojego wnuczka...

TORT TRUSKAWKOWY NA DZIEŃ OJCA

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT TRUSKAWKOWY NA DZIEŃ OJCA

Tort serowo-truskawkowy z okazji...