Tort okazjonalny na Uroczystość Chrzestną. Tort z biszkoptem, dwoma kremami z mascarpone. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na Chrzest w rodzinie.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT JASNY:
-6 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
-3 jajek
-80 g. cukru
-40 g. mąki tortowej
-30 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-150 ml.musu z czerwonych i czarnych porzeczek
-1 szklanka przegotowanej gorącej wody
KREM MASCARPONE Z TRUSKAWKAMI:
-330 ml.śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-250 g. świeżych truskawek
KREM MICHAŁKOWY:
-330 ml.śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
-10 cukierków Michałków
TYNK :
-400 g. masła
-1/2 szklanki mleka 3,2%
-1/2 szklanki cukru
-200 g. mleka w proszku
OZDOBY:
-400 g. mleka w proszku
-400 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-barwnik jadalny czerwony, fioletowy i zielony
Tort na chrzest dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ale już łopatką i nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.
Z drugim biszkoptem postąpić tak samo, lecz piec ok.20 min. i nie kroić.
2.Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
4.Przykryć ciemnym blatem biszkoptowym.Mocniej nasączyć rozrzedzonym sokiem.
Ostatni blat jasny obrócić na talerz i nasączyć troszkę ,na przekrojonej stronie i niech nasiąka.
5.krem 2-Postąpić tak samo jak z 1 kremem, tylko zamiast truskawek dodać pokrojone cukierki w małą kostkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
6.Ostatni blat biszkoptowy obrócić i przykryć tort. Tort schłodzić kilka godzin,najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
8.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra będzie równiejsza.
9.tynk-Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko z cukrem potem dosypując w proszku. 3/4 kremu posmarować cały tort,wygładzić i odpowiednią ząbkowaną szpatułka, zrobić wzorek. Resztę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na dole tortu a na górze po ułożeniu dekoracji.
10.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zostawić białą a resztę podzielić i zafarbować na różowo,fioletowo i troszkę na zielono.Około 1/2 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.
11.Najpierw wyciąć elementy bucików i posklejać za pomocą odrobiny wody.
12.Zrobić różyczki.
13.Zrobić napis.
14.Dekoracje przykleić do stelaża za pomocą odrobiny wody. Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
15.Udekorować tort, zrobić rozetki wokół góry. Udekorować też małymi kwiatkami z tej masy.Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.Można przed krojeniem ściągnąć te większe dekoracje.
Komentarze