Tort na chrzest dla chłopca

4.5 (194 ocen)

Torcik na specjalną okazję - chrzest

Składniki:

  • BISZKOPT :
    10 jajek
    3/4 szk cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    8 łyżek mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANOWA BIAŁA:
    1 l śmietany kremówki
    400 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru waniliowego
    cukier do smaku

    MASA ŚMIETANOWA NIEBIESKA :
    500 ml śmietany kremówki
    100 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru waniliowego
    cukier do smaku
    odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w proszku

    DODATKOWO :
    gotowe margaretki z listkami
    odrobina barwnika spożywczego niebieskiego
    1 puszka brzoskwiń
    3 kiwi
    350 g truskawek
    350 ml dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na chrzest dla chłopca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką.
    Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry.
    Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku.
    Piana będzie puszysta i delikatna.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą.
    Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę.
    Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika.
    Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
  • 2.
    OWOCE :
    Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu.
    Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.
  • 3. MASA BIAŁA :
    Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać.
    W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascapone.
  • 4. Przełożenie :
    Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody.
    Na placku rozsmarować dżem.
    Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców.
    Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć.
    Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce.
    Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.
    Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikiem ( uzyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ).
    Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.
  • 5. MASA NIEBIESKA I WYKOŃCZENIE TORTU:
    Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy.
    Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu.
    Na koniec zrobić napis i ułożyć margaretki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ).
    Tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować