Tort na chrzciny bliźniaków - Twins Christening Cake

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Od przyjścia bliźniaków na świat myślałam nad kreatywnym tortem na ich chrzciny. Miałam wiele pomysłów jednak ostatecznie zwyciężyła kwadratowa wersja z sercem. Tort powinien zachwycać nie tylko widokiem, ale również smakiem. Myślę, że mi się udało.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto na kwadratowy spód tortu:
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na ciasto serce:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyża oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na bezę:
    4 białka
    8 łyżek cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka octu winnego

    Składniki na masę do ciasta
    1 litr śmietany 30%
    1/2 szklanki mleka słodzonego w puszce
    1 opakowanie chałwy
    4 łyżeczki żelatyny + sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 limonki

    Dodatkowo do przełożenia tortu:

    - 2 słoiczki konfitury wiśniowej
    - 3/4 kostki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i 1/2 szklanki cukru pudru: podane składniki utrzyj na puszysta masę, posłużą one do posmarowania tortu po brzegach po to aby nie odpadała masa cukrowa

    Masa cukrowa do dekoracji:

    - przepis znajdziesz pod linkiem:
    http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort na chrzciny bliźniaków - twins christening cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak zrobić ciasto?

    - ubij jajka z cukrem na sztywną pianę
    - dodaj olej i lekko wymieszaj
    - przesiej pozostałe suche składniki i dodawaj do masy lekko mieszając
    - wylej ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym formy (40 x 40) i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min.
    - wyjmij ciasto z piekarnika i kiedy lekko przestygnie, odwróć i przekrój na trzy części

    Jak zrobić ciasto serce?
    - postępuj tak jak w opisie wyżej

    Jak zrobić bezę?

    - ubij białka na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier
    - ubijaj aż masa będzie szklista
    - dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
    - wyłóż pianę na papier pergaminowy 40 x 40
    - włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 - 15 min.
    - zmniejsz temperaturę do 80 stopni i piecz/susz jeszcze przez około 20-30 min.
    - odwróć i zdejmij papier

    Jak zrobić masę?

    - ubij śmietanę na puszysta masę
    - pod koniec dodaj mleko w puszcze i rozdrobnioną chałwę
    - rozpuść żelatynę w soku (podgrzej i lekko ostudź), dodaj do masy i delikatnie wymieszaj


    Masa cukrowa do dekoracji:

    - przepis znajdziesz pod linkiem:
    http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
    - robiłam z takich samych proporcji
    - najpierw zrobiłam białe serce, następnie podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam odrobinę barwnika czerwonego, a do drugiej odrobinę barwnika niebieskiego

    Jak zrobić tort?

    - każdy biszkopt posmaruj konfiturą z wiśni, a następnie nałóż masę do tortu
    - do części kwadratowej dodatkowo pomiędzy biszkopt i masę śmietankową włóż bezę
    - przełożone ciasto włóż do lodówki na 15- 20 min.
    - zrób w tym czasie masę cukrową, patrz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
    - wyjmij ciasto, posmaruj boki kremem waniliowym
    - na folii spożywczej rozwałkuj masę cukrową, najpierw na część kwadratową, potem na serce
    - dekoracja to już inwencja twórcza

Porady

- do umocowania serca i ozdób możesz użyć białego lukru (cukier puder + woda)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować