Bardzo długo ćwiczyłam aby dla swojego maluszka upiec pyszny torcik i się udało po 5 próbach bo zawsze coś było nie tak z biszkoptem ;)
3 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek , ¾ szkl mąki pszennej , ¼ szkl maki ziemniaczanej
Krem : 500 ml śmietanki kremówki 36%,4 łyżki cukru pudru,2 opakowania śmietan-fix (każde po 9 g),
otarta skórka z całej cytryny
Nasączanie:1/2 szklanki czarnej herbaty,1 łyżeczka miodu,sok z 1/2 cytryny
Dekoracja :10 małych wafelków o smaku śmietankowym plus kupiłam w internecie lub można kupić w jakimś sklepie z dekoracjami do tortów opłatek o średnicy 20 cm
Tort myszka miki -śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i mikserem ubijamy pianę następnie wsypujemy cukier i na przemian żółtka aż do końca . Mąkę + mąka ziemniaczana przesiać do ciasta na 3 razy mieszać tylko szpatułką delikatnie aby piana którą uzyskaliśmy dzięki mikserowi nie opadła . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia . Piekarnik ustawić na 180 stopni . Wlać gotowe ciasto na biszkopta do tortownicy i piec 30-40 minut , Pamiętajcie od razu po wyjęciu biszkopta upuścić 3 razy z wysokości około 50 cm na deskę to ważne na pewno wam wtedy nie opadnie ….
Krem : Cukier puder i śmietanę-fix wymieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę lekko ubić, dodawać cukier puder wymieszany ze śmietaną-fix i całość ubić na sztywno. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać delikatnie łyżką
Biszkopta kroimy na 3 krążki i bardzo mocno nasączamy przestudzoną herbatom z miodem i cytryny. Smarujemy kremem każdy krążek . Na koniec boki wyrównujemy kremem i obsypujemy wcześniej pokruszonymi wafelkami śmietankowymi . Górę torta również smarujemy kremem i nakładamy opłatek lekko dociskając .
Tort włożyć do lodówki na 24h
Porady
Pamiętajcie aby biszkopta od razu po upieczeniu upuścić na deskę ;);)
Komentarze