Tort motyl

0 (0 ocen)

Tort w kształcie motyla jest bardzo łatwy w przygotowaniu

Składniki:

  • biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    do przełożenia:
    - 500 ml śmietanki 30% (lub 36%)
    - 3 śmietanfixy
    - do smaku - cukier puder
    - maliny, borówki lub inne owoce

    do dekoracji:
    - 1 banan
    - 1 kiwi
    - szczypta kakao
    - 2 gożdziki
    - kolorowe posypki, kulki, gwiazdki itp
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić najpierw wzdłuż, a potem na pół.
    Połówki biszkoptu ułożyć tyłem do siebie, żeby otrzymać kształt skrzydeł motyla.
  • 2. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i 2 opakowań śmietanfix. Biszkopt przełożyć bitą śmietaną i owocami. Cały wierzch biszkoptu posmarować bitą śmietaną i posypać trzecim śmietanfixem.
  • 3. Pomiędzy połówki biszkoptu położyć banana i oprószyć go lekko kakao. Wbić w niego goździki jako czułki motyla.
    Wierzch tortu ozdobić plasterkami kiwi i kolorowymi posypkami.
    Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować