Tort " MOTYL "

4.5 (158 ocen)

Tort upiekłam na 6 urodzinki córki Weroniki. Wszystkim małym gościom bardzo się podobał i smakował.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj,
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    masa: margaryna (250g)
    2 kostki masła (po 200 g)
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    ponadto: średni banan
    wiśniowa galaretka
    2 paluszki
    150 g kolorowych mm-esów
    2 łyżki kakao
    tabliczka gorzkiej czekolady
    sok z połowy cytryny



Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort " motyl " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukry i zmiksować na lśniącą, gładką masę. Następnie dodawać po jednym żółtku mieszając drewnianą łyżką. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy białkowej i wymieszać aż do połączenia składników. Masę wylać do tortownicy o wym 22cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 40 min.w piekarniku rozgrzanym do 175 st.
  • 2. Masa: masła i margarynę utrzeć w makutrze na gładką masę. Jajka ze szczyptą soli i cukrami ubić trzepaczką na gładką, puszystą masę w kąpieli wodnej. Wystudzoną masę jajeczną dodawać łyżkami do masła i utrzeć.Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać.
  • tort "motyl" 3. Ostudzony biszkopt przeciąć na cztery warstwy.Blaty nasączyć sokiem z cytryny połączonym z kilkoma łyżkami wody.Wierzchni blat biszkoptu włożyć do tortownicy w której się piekł i zalać galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzątku.Poczekać aż stężeje.
  • tort "motyl" 4. Każdą warstwę posmarować masą (3 łyżki masy odłożyć do posmarowania boków) w kolejności: jasna, kakaowa, jasna a górę tortu przykryć biszkoptem z galaretką.Gotowy tort przekroić na pół i odwrócić, tworząc skrzydła motyla. Skrzydła ponownie przekroić na pół, oddzielając górne od dolnych skrzydełek.Każdy bok skrzydełek posmarować jasną masą.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtoczyć w niej banana i paluszki. Paluszki wetknąć w banana tworząc czułki motyla.Banan który jest jego korpusem położyć między skrzydła tworząc całość motyla.Przed podaniem skrzydła dowolnie udekorować mms-ami kładzionymi na kleksiki z jasnej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować