Pyszny tort przekładany kremem monte, na bazie białej i ciemnej czekolady.
2 godz.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 łyżek wody
Składnik na krem:
1/3 tabliczki białej czekolady
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
30 g masła
1/2 l kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 serek duży Monte
dodatkowo:
200 g orzechów (MIX - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca i włoskie)
garść rodzynek namoczonych w Whisky
płatki migdałów
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca).
2.W kąpieli wodnej rozpuścić białą i gorzką czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić.
W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować.
Masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu.
Przykryć drugą częścią.
3.Do kremu dodać serek Monte i zmiksować.
Połowę masy wyłożyć na nasz torcik, posypać garścią posiekanych orzechów i przykryć ostatnią częścią biszkoptu.
Całość posmarować pozostałym kremem.
Ozdobić odsączonymi rodzynkami wg uznania i orzechami.
Boki obsypać płatkami migdałów.
Schłodzić.
Komentarze