TORT MLECZNY - KINDER

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Tort Kinder jest idealny dla dzieci, mleczny, lekko słodki, z dużą ilością śmietany, po prostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    5 średnich jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ŚMIETANA :
    4 kubeczki po 200 ml śmietany 30%
    2 duże łyżki żelatyny spożywczej
    3 cukry waniliowe
    3 łyżki cukru
    1/4 szklanka wrzątku
    3 łyżki orzechowej nutelli
    DODATKOWO :
    jajka i batoniki Kinder do ozdoby
    1 słoiczek dżemu truskawkowego
    1 szklanka słodkiej herbaty
    100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort mleczny - kinder - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-058n87b 1. Białka ubijamy na puch, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier a po chwili wlewamy żółtka. Następnie dodajemy olej i wszystko mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając wsypujemy je do masy, delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyciągamy z tortownicy i przecinamy na 3 równe blaty.
  • image-1nqqiy7 2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
    Bardzo zimne śmietany ubijamy mikserem z cukrami na sztywno ( aż się ubije ) następnie wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy.
    Śmietanę dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy.
    Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny.
  • image-0ltbyl8 3. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Dekorujemy teraz połówkami czekoladowych jajeczek i czekoladkami.
    Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
    Tort podajemy schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować