Tort mleczny - kinder - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na puch, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier a po chwili wlewamy żółtka. Następnie dodajemy olej i wszystko mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając wsypujemy je do masy, delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyciągamy z tortownicy i przecinamy na 3 równe blaty.
2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Bardzo zimne śmietany ubijamy mikserem z cukrami na sztywno ( aż się ubije ) następnie wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy.
Śmietanę dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy.
Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny.
3.Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Dekorujemy teraz połówkami czekoladowych jajeczek i czekoladkami.
Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Tort podajemy schłodzony.
Komentarze