TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy z pomarańczowym drip-cake. Tort z mlecznym kremem, imprezowy.Tort z dekoracją "plaster miodu".

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    DO NASĄCZENIA:
    -ok.200 ml. rozcieńczonej frużeliny z czerwonej porzeczki

    KREM MLECZNY STRACCIATELLO:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -60 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -50 g. mleka w proszku
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/3 szklanki wody
    -50 g. tartej gorzkiej czekolady

    OWOCE:
    -1 szklankę drylowanych wiśni

    KREM MLECZNY :
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -60 ml.mleka skondensowanego słodzonego
    -50 g. mleka w proszku
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -ok. 1/3 szklanki wody

    TYNK :
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku
    -barwnik pomarańczowy jadalny

    DRIP-CAKE
    -250 g. białej czekolady
    -ok.60 ml.śmietanki 30 %
    -barwnik pomarańczowy jadalny

    DEKORACJA PLASTER MIODU:
    -folia bąbelkowa-wysokość z 10 cm. długość z 50 cm.
    -200 g. polewy deserowej do dekoracji
    -kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort "mleczna kanapka" z drip-cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać już łopatką.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny. Rozsypać drylowane wiśnie.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 5. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy na wiśnie i wyrównać.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 8. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort, lecz trochę zostawić i zafarbować na pomarańczowo.Na bokach tortu zrobić małe kleksy tą kolorową masą i tort wygładzić. Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 9. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 10. dekoracja-Czystą folię, ułożyć bąbelkami do góry.Polewy rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Trochę opakowania z polewą pognieść,żeby była gładka. Obciąć róg i polać pasek foli. Równomiernie rozsmarować i jak możliwe to schłodzić.
  • TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE 11. Zastygłą polewę odkleić z folii i połamać na kawałki. Powkładać na górę tortu i troszkę posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować