1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Na nasz tort pieczemy 4 takie biszkopty.
2.Masa cytrynowa: Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą (6 szklanek), tak by w sumie mieliśmy 7,5 szklanek płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy.
Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń.
Do gotowej masy wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy razem.
3.Przełożenie:
Z trzech biszkoptów wycinamy zarys misia. Ja użyłam do tego przygotowanego wcześniej szablonu (naszkicowanego ołówkiem i wyciętego z papieru śniadaniowego).
Trzy biszkopty przekładamy masą. Zużywamy do tego 2/3 masy cytrynowej (biszkopt, masa, biszkopt, masa, biszkopt).
Z czwartego biszkoptu wycinamy 10 kółek .Cztery trochę większe nić średnica szklanki ( na nogi), 4 o średnicy szklanki ( na łapki), Jedno od literatki i jedno jeszcze większe nić na nogi ( na buzię).
4.Trzeci przełożony biszkopt również smarujemy masą (pozostała 1/3 masy). Następnie układamy na nim odpowiednio wycięte koła. Przekładając je masą po dwa. Na jedną łapkę wchodzą 2 koła o średnicy szklanki. Na 1 nogę dwa koła o średnicy nieco większej niż szklanka. Na buzie wchodzi jedno małe i duże koło.
5.Po ułożeniu wyciętych kół, resztą masy cytrynowej obtaczamy je nadając odpowiedni kształt misiowi.
6.Całość dekorujemy na dowolny kolor. Z racji, że tort piekłam dla córki, miś jest różowy.
Do dekoracji potrzebna jest masa budyniowa sporządzona z 1 litra mleka oraz odpowiednie barwniki spożywcze. Zarys oczu, buzi i kokardki wykonałam z rozpuszczonej czekolady.
7.Masa do dekoracji: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.
Dekorację zaczynamy od brzuszka, uszu, łapek i nóg. Te elementy wykonane są z niebarwionej masy. Z pozostałej masy odkładamy 2 łyżki, które barwimy na czerwono ( na kokardę i usta). Całą resztę barwimy na różowo.
Porady
W takim kształcie tort pasuje także na dzień dziecka, roczek, chrzest.
Komentarze