Tort misiu

  • wyświetlono: 21902 |
  • dodany do książki kucharskiej: 60 |
  • polecenia: 3

Tort ten zachwyca nie tylko orzeźwiającym smakiem, ale i wyglądem.

Jaga85
  • 180min

Składniki

Biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 łyżki mąki,
• 3 łyżki cukru,
• Szczypta proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:
- 6 budyni śmietankowych,
- 1,5 szklanki cukru,
- Sok z 9cytryn ( około 1,5 szklanki wychodzi),
- 5 żółtka,
- 3 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki mąki tortowej,
- 3 cukry waniliowe,

- 3 kostka masła,

- 1 puszka brzoskwiń


Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
- 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- 5 żółtek

- 2 kostki masła,

Sposób przygotowania przepisu:

Tort misiu

  • Tort misiu1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .

    Na nasz tort pieczemy 4 takie biszkopty.
  • Tort misiu2. Masa cytrynowa: Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą (6 szklanek), tak by w sumie mieliśmy 7,5 szklanek płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy.
    Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń.
    Do gotowej masy wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy razem.
  • Tort miś3. Przełożenie:
    Z trzech biszkoptów wycinamy zarys misia. Ja użyłam do tego przygotowanego wcześniej szablonu (naszkicowanego ołówkiem i wyciętego z papieru śniadaniowego).
    Trzy biszkopty przekładamy masą. Zużywamy do tego 2/3 masy cytrynowej (biszkopt, masa, biszkopt, masa, biszkopt).
    Z czwartego biszkoptu wycinamy 10 kółek .Cztery trochę większe nić średnica szklanki ( na nogi), 4 o średnicy szklanki ( na łapki), Jedno od literatki i jedno jeszcze większe nić na nogi ( na buzię).
  • Tort misiu4. Trzeci przełożony biszkopt również smarujemy masą (pozostała 1/3 masy). Następnie układamy na nim odpowiednio wycięte koła. Przekładając je masą po dwa. Na jedną łapkę wchodzą 2 koła o średnicy szklanki. Na 1 nogę dwa koła o średnicy nieco większej niż szklanka. Na buzie wchodzi jedno małe i duże koło.
  • Tort misiu5. Po ułożeniu wyciętych kół, resztą masy cytrynowej obtaczamy je nadając odpowiedni kształt misiowi.
  • Tort misiu6. Całość dekorujemy na dowolny kolor. Z racji, że tort piekłam dla córki, miś jest różowy.
    Do dekoracji potrzebna jest masa budyniowa sporządzona z 1 litra mleka oraz odpowiednie barwniki spożywcze. Zarys oczu, buzi i kokardki wykonałam z rozpuszczonej czekolady.


  • Tort misiu7. Masa do dekoracji: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń.

    Dekorację zaczynamy od brzuszka, uszu, łapek i nóg. Te elementy wykonane są z niebarwionej masy. Z pozostałej masy odkładamy 2 łyżki, które barwimy na czerwono ( na kokardę i usta). Całą resztę barwimy na różowo.

Porady

W takim kształcie tort pasuje także na dzień dziecka, roczek, chrzest.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...