Tort misiowa głowa

0 (0 ocen)

Dekoracja tortu jest prosta, dlatego sądzę, że wszyscy sobie z nią poradzą. Kształt tortu pasuje na dzień dziecka, imieniny czy urodziny naszych najmłodszych.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28 cm
    Blaszak 25x36 cm
    Biszkopt ciemny (tortownica o średnicy 28 cm):
    - 4 jajka,
    - 2 łyżki mąki tortowej,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody
    Biszkopt biały (blaszka 25x36 cm):
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki mąki tortowej,
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Masa Chałwiowa:
    • 600 gram chałwy (u mnie waniliowa),
    • 4 kostki masła (po 200 gram),
    • 1,3 litry mleka,
    • 3 budynie waniliowe,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 płaska łyżka mąki tortowej,
    • 4 żółtka,
    • 1 łyżka cukru,
    • alkohol do smaku
    Dodatkowo do przełożenia:
    • 0,5 litrowy słoiczek wiśni w syropie (u mnie domowej roboty),
    • 0,5 szklanki spirytusu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort misiowa głowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone biszkopty 1. BISZKOPT CIEMNY:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    Do wykonania tortu należy upiec 4 takie biszkopty.
  • ścieranie biszkoptu 2. Po ostudzeniu każdy biszkopt delikatnie ścinamy, tak by zdjąć otrzymaną „skórkę”. Ścięte wierzchy ścieramy na tarce o małych oczkach. W ten sposób otrzymamy kruszonkę, która będzie stanowić futerko misia.
  • wycięte elementy na nos i uszy 3. BISZKOPT JASNY:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy. Z przestudzonego biszkoptu wycinamy 6 kółek , które będą potrzebne do wykonania uszu (na każde ucho 3 przełożone koła), oraz 2 kółka na wykonanie buzi.
    Z pozostałych okrawków wycinamy jasne części uszu. Resztę biszkoptu ścieramy na tarce (tak jak biszkopt ciemny) i dekorujemy nim na końcu buzię misia.
  • dodanie chałwy 4. MASA:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąki, budynie, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Z tak przygotowanej masy, przed dołożeniem chałwy odkładamy około 2 łyżki na wykonanie oczu, buzi i nosa . Do pozostałej masy dodajemy stopniowo rozkruszoną chałwę. Na koniec dodajemy alkohol do smaku.
  • wiśnie w alkoholu 5. Wiśnie odsączamy z soku i zalewamy alkoholem. Dokładnie utłaczały by wszystkie opływały. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na noc.
  • przekładanie 6. Następnego dnia ponownie odsączmy je z alkoholu, który nie wchłoną w owoce. Uzyskany alkohol łączymy z sokiem spod wiśni. Ewentualnie do soku dodajemy jeszcze wodę lub alkohol. W sumie płynu powinno być około ¾ szklanki. Będzie on wykorzystany do nasączania biszkoptów w trakcie przekładania.
    PRZEKŁADANIE:
    Na pierwszy biszkopt wykładamy około 1/4 masy chałwiowej. Na masę wykładamy dość gęsto odsączone wiśnie (Czynności powtarzamy do wyczerpania składników):
  • przełożony tort 7. PRZEKŁADANIE:
    -Biszkopt,
    - 1/4 masy + 1/3 wiśni,
    -Biszkopt,
    - 1/4 masy + 1/3 wiśni
    -Biszkopt,
    - 1/4 masy + 1/3 wiśni,
    -Biszkopt
  • obtoczony masą tort 8. Do tortu dokładamy „uszy” (sklejone po 3 krążki biszkoptowe) . Wierzch tortu obtaczamy pozostałą masą.
  • oprószony ciemnym biszkoptem miś 9. Całość posypujemy kruszonką uzyskaną z ciemnego biszkoptu.
  • wykończenie 10. Na koniec doklejamy 2 krążki, które będą stanowić buzię. Oczy wykonujemy z masy jasnej (wcześniej odłożonej). Środki oczu, noc i buzię z masy zabarwionej kakao. Gotowe.

Porady

Tort upiekłam go na 3 latka synka. Środek możemy oczywiście wykonać dowolny. U mnie wśród gości zdecydowanie przeważali dorośli, stąd też zdecydowałam się na obecność alkoholu. Jego dodatek można jednak spokojnie pominąć!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort chałwowy

To może cię zainteresować