Tort miodowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam, dzielę na 5 części, wałkuje, radełkiem przy talerzyku wykrawam koła, układam na blasze , piekę 20 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
2.Z mąki, cukru, cukru waniliowego i pól szklanki mleka mieszam gładką masę, wlewam ją na resztę gotującego mleka, gotuje budyń, studzę. Margarynę ucieram, dodaję budyń, ucieram masę.
3.Składniki na ozdoby dzień wcześniej gotuję 5 minut, wylewam do wyłożonej papierem formy i pozostawiam na noc by masa zastygła. Drugiego dnia dzielę nożem na trójkąty i paski, z których formuje kuleczki.
4.Placki przekładam masą[trochę pozostawiam do dekoracji] i marmoladą. Polewam polewa, którą robię z stopionej czekolady w mleku. Dekoruję masą, ozdobami i posypką cukrową.
Porady
Zrobienie ciasta przyśpieszymy, nie robiąc ozdób, w zamian, ciasto posypiemy posiekanymi orzechami.
Komentarze