Tort miodowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny tort, w którym roi się od orzechów. Bogaty w smak i wygląd...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    0,5 margaryny
    2 łyżki śmietany
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki posiekanych orzechów
    Masa:
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    0,5 margaryny
    1 cukier waniliowy
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    2 łyżki mleka
    Ozdoby:
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    5 dag. margaryny
    3/4 szklanki pokrojonych orzechów
    Dodatkowo:
    Blacha wyłożona papierem
    Marmolada
    Posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort miodowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta zagniatam, dzielę na 5 części, wałkuje, radełkiem przy talerzyku wykrawam koła, układam na blasze , piekę 20 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
  • jk 2. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i pól szklanki mleka mieszam gładką masę, wlewam ją na resztę gotującego mleka, gotuje budyń, studzę. Margarynę ucieram, dodaję budyń, ucieram masę.
  • jk 3. Składniki na ozdoby dzień wcześniej gotuję 5 minut, wylewam do wyłożonej papierem formy i pozostawiam na noc by masa zastygła. Drugiego dnia dzielę nożem na trójkąty i paski, z których formuje kuleczki.
  • jk 4. Placki przekładam masą[trochę pozostawiam do dekoracji] i marmoladą. Polewam polewa, którą robię z stopionej czekolady w mleku. Dekoruję masą, ozdobami i posypką cukrową.

Porady

Zrobienie ciasta przyśpieszymy, nie robiąc ozdób, w zamian, ciasto posypiemy posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować