Tort miodowy z cytrynowym kremem śmietanowym

4.5 (196 ocen)

Miodownik w wersji tortu.

Składniki:

  • składniki na ciasto, z podanych proporcji powinno wyjść od 12 do 16 krążków o średnicy około 24 cm:
    60 g masła
    30 g brązowego cukru
    6 łyżek miodu
    4 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    400-480 g mąki pszennej

    KREM:
    1200 ml creme fraiche, albo śmietana 36%
    5-7 łyżek cukru pudru
    3-6 łyżek świeżego soku z cytryny(wedle smaku)
    skórka otarta z 2 cytryn

    Dekoracja:
    orzechy włoskie
    zmiksowane w malakserze resztki ciasta

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort miodowy z cytrynowym kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce nad kąpielą wodną łączymy ze sobą masło, cukier i miód. Do masy dodajemy jajka. Mieszamy.
  • 2. Mieszamy mąkę z sodą. Dodajemy mąkę do ciepłej masy miodowej. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i gładko odchodzić od rąk. W razie potrzeby należy dodać resztę mąki.
  • 3. Ciasto dzielmy na na 12-16 części. Porcje ciasta rozwałkowujemy na placki o grubości 2-3 mm. Pieczemy w 200 stopniach około 5 minut. Z upieczonego i jeszcze ciepłego ciasta wycinamy koła. Do tego celu użyłam spodu od tortownicy. Okrawki zostawiamy, będą nam potrzebne do dekoracji. Czynność powtarzamy do momentu upieczenia ostatniej porcji ciasta.
  • 4. PRZYGOTOWANIE KREMU:
    Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy stopniowo i próbujemy do smaku. Krem dosładzamy cukrem pudrem. Krem powinien jednak być słodko-kwaśny w smaku.
  • 5. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Warstwy ciasta przekładamy kremem śmietanowym. Na koniec smarujemy również boki i górę ciasta. Całość obsypujemy okruszkami ciasta (odkrojone kawałki ciasta zmiksowałam w malakserze). Ciasto odkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem ozdobiłam dodatkowo połówkami orzechów włoskich.

Porady

Ciasto możemy przygotować kilka dni wcześniej przed złożeniem ciasta. Z podanej porcji zrobiłam 2 torciki, każdy po 6 warstw ciasta. Ważne jest użycie dobrej tłustej śmietany. Śmietana poniżej 35% tłuszczu może się nam zważyć po dodaniu soku z cytryny. Proponuję użyć dobrej wiejskiej śmietany lub creme fraiche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować