Tort Mimoza

  • wyświetlono: 328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To włoskie ciasto, przygotowywane na dzień kobiet. Włoska nazwa to Torta Mimosa. Ma przypominać kwoaty mimozy które zakwitaja przed dniem kobiet. Jest prosty w wykonaniu a efektownie wygląda. Smacznego!

elapolo
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na biszkopt;
6 jajek
6 łyżek maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
6 łyżek drobnego cukru
odrobina żółtego barwnika lub kurkumy
szczypta soli

Składniki na krem;
6 żółtek
10 dag cukru
5 dag mąki pszennej
500 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii

Składniki na poncz;
1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki
1/4 soku z pomarańczy lub cytryny
1/2 szklanki wody

Dodatkowo;
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort Mimoza

  • 1. Przygotowanie biszkoptu;
    Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na puszystą pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodać barwnik, ubić a na końcu partiami dodawać przesianą mąkę i delikatnie mieszać szpatułka.
    Przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 min w temp 175C. Pieczenie kontrolujemy. (każdy piekarnik piecze inaczej)

    Biszkopt pieczemy dwa. Ja barwnik dodałam tylko do jednego. Każdy biszkopt po ostudzeniu kroimy na pół. Powinny być 4 blaty.

    Przygotowanie kremu;
    Zółtka wraz z cukrem ubić mikserem na gładką i białą masę. Dolać 50 ml mleka oraz mąkę. Miksować dalej. Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii. Do gotującego wlać masę jajeczną i mieszać aż do zgęstnienia i zagotowania.
    Masę przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia.

    Wszystkie skłądniki ponczu połączyc.

    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do rozpuszczenia.

    Wykonanie tortu;
    Trzy blaty układamy na sobie i delikatnie ścinamy brzegi formując kopułę.
    Na paterze układamy jeden blat, ponczujemy go, smarujemy połową bitej śmietany i 1/3 części budyniu. Układamy drugi blat (ja położyłam z barwnikiem) znów ponczujemy, smarujemy pozostałą bitą śmietaną i połową budyniu. Układamy 3 blat, ponczujemy i smarujmy wierzch jak i boki pozostałym budyniem. Czwarty blat kroimy na drobna kosteczkę, układamy ją na wierzchu tortu i po bokach. Delikatnie dociskamy. Wkładamy do schłodzenia i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptkrembudyńkrem budyniowywiosnaMimoza
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort porzeczkowy

Dodane przez: ewaeu

Tort porzeczkowy

To jest tort imieninowy dla mojej...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: Patrycja33

Tort Szwarcwaldzki

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty,...

Tort Hit

Dodane przez: Elisa

Tort Hit

Jest to tort mojego pomysłu. Czekoladowe...

TORT KOMUNIJNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT KOMUNIJNY

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki....

TORT ''GALAKTYKA''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT ''GALAKTYKA''

Tort z ciastem czekoladowym, kremem...

TORT ''WALENTYNKA''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT ''WALENTYNKA''

Tort okazjonalny na Walentynki....