WYKONANIE; Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodać 6 łyżek cukru i ubić. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem , proszkiem do pieczenia i 1 łyżka octu na puch . Połączyć białka z żółtkami dodać przesiane obydwie mąki i delikatnie wymieszać. Wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 30-40 min.
Biszkopta kroimy na wzdłuż na pół i wkrawamy kształt głowy Mikołaja i nasączamy ponczem(woda,cukier,sok z cytryny)
2.Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 1szkl. wody i odstawiamy do stężenia. Zimną i twardą kroimy w kostkę. Galaretkę zielona rozpuszczamy w 1szkl. wody i odstawiamy do wystudzenia, ale żeby nie stężała.
600ml śmietany ubijamy z 1 łyżka cukru pudru dodajemy zimną zielona galaretkę, miksujemy i dodajemy kostkę czerwonej galaretki, mieszamy.
4.400ml śmietany ubijamy z pozostałym cukrem pudrem i śmietan fiksami, odkładamy 2-3 łyżki, barwimy odrobina brązu i pomarańczu i smarujemy twarz Mikołajowi, mniejszą połowę śmietany barwimy na czerwono i smarujemy czapkę, z reszty śmietany tworzymy oczy,brwi i brodę.
Porady
Jeśli ktoś nie uważa śmietan fiksów, można użyć żelatyny(2łyżeczki rozpuszczone w pół szklanki wody).
Komentarze