Tort migdałowo-gruszkowy z orzechową polewą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki migdałów w płatkach
    1 szklanka cukru
    5 ml olejku migdałowego
    2 łyżki likieru kokosowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    500 ml śmietany 36%
    2 opakowania fixu do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    250 g konfitury gruszkowej
    560 g masy orzechowej
    Płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort migdałowo-gruszkowy z orzechową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego ciepłego piekarnika. Zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu. Smarujemy go konfiturą gruszkową. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Połowę wykładamy na konfiturę gruszkową. Dociskamy drugim blatem ciasta. Równomiernie na wierzchu smarujemy resztą śmietany, dociskamy 3 plackiem. Masę orzechową delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, po to aby ładnie rozprowadziła się na cieście. Wylewamy ją na wierzch ciasta. Górę dekorujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort gruszkowy

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort gruszkowy

Skotka Pyszny, delikatny, niezbyt słodki. Polecam.

To może cię zainteresować