Zapraszam na pyszne ciacho migdałowe przełożone dżemem jagodowym i masą mascarponowo-chałwową. Prawdziwy raj dla podniebienia :D .
60 min
Składniki:
Na ciasto:
• 350 g miękkiego masła
• skórka otarta z 1 cytryny
• 350 g cukru pudru
• 350 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g zmielonych migdałów
• 6 jaj
Na masę:
• 1 kg serka mascarpone
• 400 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
• sok z dużej cytryny
Dodatkowo:
• kilka łyżek dżemu jagodowego
Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.
2.Ciasto studzimy.
3.Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serek mascarpone. Na koniec masę doprawiamy sokiem z cytryny
Komentarze