Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na pyszne ciacho migdałowe przełożone dżemem jagodowym i masą mascarponowo-chałwową. Prawdziwy raj dla podniebienia :D .

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 350 g miękkiego masła
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 350 g cukru pudru
    • 350 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g zmielonych migdałów
    • 6 jaj
    Na masę:
    • 1 kg serka mascarpone
    • 400 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
    • sok z dużej cytryny
    Dodatkowo:
    • kilka łyżek dżemu jagodowego

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone 1. Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
    Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.
  • Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone 2. Ciasto studzimy.
  • masa chałwowa na bazie mascarpone 3. Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serek mascarpone. Na koniec masę doprawiamy sokiem z cytryny
  • tort z masą chałwową 4. Wystudzony placek smarujemy dżemem jagodowym. Wykładamy połowę kremu.
  • tort chałwowy 5. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
  • tort chałwowy na bazie mascarpone 6. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować