Tort Marzanna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Synek będzie witał w przedszkolu wiosnę,żegnał zimę. Szykują marzannę. Ja swoją szykuję z jeszcze jednego miłego powodu : urodzin męża.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    200g ciasteczek korzennych lub cynamonowych serc
    50g roztopionego masła

    Masa serowa z limetką:
    600g twarogu na sernik
    300g śmietanki 30%
    4 duże jajka
    100g drobnego cukru do wypieków
    1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    Skórka otarta z 1 limonki
    35g mąki pszennej

    Mus mango-pomarańcza
    500g mango pure
    100g pomarańczowego pure
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżki cukru
    27g żelatyny
    350ml 36% śmietanki kremówki zimnej

    Żelka wiosenna:
    300g pure z mango
    2 łyżki soku winogronowego
    1 łyżka soku z limetki
    1 łyżeczka cukru
    10g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Mus Musy

Tort marzanna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Ciasteczka zmielić w malakserze z masłem. Piekarnik nastawić na 180st.C. Spód tortownicy 26cm wyścielić papierem do pieczenia (tylko spód). Przełożyć ciasteczkową masę do tortownicy i dokładnie ją wgnieść, wygładzając wierzch dłonią. Piec ok 12 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 2. Przygotowanie masy serowej:
    Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce ucierając. Nie należy napowietrzać masy. Przelać masę na ciasteczkowy spód. Piec w 160st.C przez 45 minut bez termoobiegu. Ma być mocno rumiana.
  • 3. Przygotowanie musu mango:

    Pure z mango przygotowałam po prostu miksując owoce. Można użyć zarówno świeżych jak i odsączonych z puszki. Pure z pomarańczy to również zmiksowane owoce.
    Oba pure, sok z limy i cukier zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić.
    Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Następnie rozpuścić żelatynę na ogniu lub w mikrofali (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę natychmiast wlać do gorącego pure owocowego i dobrze wymieszać. Studzić (uważać żeby za bardzo nie stężało!)
    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać do niej schłodzone pure delikatnie mieszając.
    Mus przelać na wystudzony sernik. Wyrównać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  • 4. Przygotowanie żelki:

    Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia, a następnie rozpuścić. Pure z mango zagotować z sokami i cukrem. Dodać rozpuszczoną gorącą żelatynę. Wystudzić. Wlać na zimny mus owocowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Dekorować bitą śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
wiktoria dzwonek

To może cię zainteresować