Tort Marlenka waniliowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 23 godz. 20 min

Tort zrobiony jest z 7 blatów miodowych, a każdy z nich przełożony jest bardzo smacznym kremem waniliowo-kajmakowym. Całość zaś, posmarowana jest kwaśną śmietaną i posypana siekanymi orzechami. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, żeby skruszał.

  • 23 godz. 20 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm;
    czas przygotowania 2 godziny
    + czas oczekiwania 24-48 godzin

    Ciasto:


    125 g masła
    5 łyżek miodu
    3/4 szklanki cukru
    2 jaja
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka soku z cytryny
    600 g mąki (3,5 szklanki)

    Krem budyniowo-kajmakowy

    1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
    0,5 l mleka
    1 masło (o temperaturze pokojowej)
    400 g kajmaku

    Dekoracja:
    0,5 l śmietany 26% dobrze schłodzonej
    2 fixy
    2 łyżki cukru pudru
    aromat waniliowy
    100 g siekanych orzechów




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kajmak

Tort marlenka waniliowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Ugotować budyń wg. opisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha. Pozostawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć na puch.
    Do utartego dodać w kilku partiach masę kajmakową, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy kajmakowej dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy.
  • 2. Ciasto:
    Do średniego rondelka włożyć masło, miód, cukier. Podgrzewać mieszając, aż rozpuści się cukier i masło. Wsypać sodę i dolać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zmieni kolor na brązowy.
    Brązową i aromatyczną masę lekko schłodzić, dodać jaja i energicznie mieszać rózgą, żeby połączyć je z masą. Stopniowo dodawać mąkę, Gdy będzie już masa zbyt gęste, żeby mieszać łyżką, wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto z pozostałą mąką. Należy to zrobić, póki masa jest ciepła.
  • 3. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą należy cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując mąką. Przyłożyć dno tortownicy i obciąć nadmiar ciasta. Piec na złoty kolor w 180'C ok. 10 minut. Skrawki ciasta połączyć i rozwałkować siódmy placek.
    Upieczone blaty posmarować kremem kajmakowym, obciążyć deską i dwoma kg cukru.
    Wstawić do lodówki na dobę lub dwie. Najlepiej owinąć folią, żeby nie obsychał.
    Gdy blaty skruszeją, tort udekorować bitą śmietaną z fixem i siekanymi orzechami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować