Tort Marcinek

4.5 (197 ocen)

  • 10 min

Mój pierwszy tort, który zrobiłam na urodziny siostry :)

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 1 kg mąki
    - 1 margaryna (podobno "Kasia" jest najlepsza)
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 jajka + 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szkl. śmietany
    - 1 płaska łyżeczka sody

    Masa:
    - 1,5 litra śmietany kremówki
    - 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
    - 5 - 6 śmietan-fixów
    - sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki tortowe 1. 1. Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 10 - 11 równych części , każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i piec osobno w dużej tortownicy (nie trzeba smarować jej tłuszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.

  • torty 2. 2.Masa:
    Wszystko razem ubić na sztywno.
    Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać tartą czekoladą lub pokruszonymi herbatnikami. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin, aby placki nasiąkły masą, a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.

Porady

Śmietana musi być bardzo schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować