Idealny tort urodzinowy z masą gruszkową i mandarynową. Wierzch ozdobiony rurkami, wiśniami drylowanymi oraz drażami czekoladowymi.
Dodatkowo posypany okruchami z rurek.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 cukier wanioliowy
3/4 szkl cukru
1 łyżka oleju
Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl maki
Krem:
3 śmietanki 30 % po 500 ml
2 łyżki cukru pudru
6 śmietanfixów
Dodatkowo :
Mandarynki w puszce 312 g ( mogą być świeże )
1 duża dojrzała gruszka ( miekka lub własnej roboty ze słoika )
Wiśnie drylowane do ozdoby
1 paczka draży czekoladowych
Rurki orzechowe, kokosowe, śmietankowe
Tort mandarynkowo-gruszkowy z dodatkiem wiśni drylowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubić białka na sztywno dodając cukier waniliowy i cukier. Następnie po jednym zółtku dodawać ( zmniejszając obroty) chwile miksując. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką dodając olej. Piec 30 min w 200 st.
2. Po ostudzeniu biszkopta przekroić na 3 części.
3. Śmietanki wlać do miseczki dodać śmietanfixy i cukier puder. Miksować aż masa zrobi się gęsta. Masę podzielić na 3 części, do jednej dodać pokrojone gruszki w kosteczkę a do drugiej mandarynki również pokrojone.
4. Biszkopty nasączyć sokiem, wyłożyć kolejno masy z owocami a na sam koniec obtoczyć pozostałą masą torta i udekorować według uznania.
Komentarze