Tort mandarynkowo-gruszkowy z dodatkiem wiśni drylowanych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny tort urodzinowy z masą gruszkową i mandarynową. Wierzch ozdobiony rurkami, wiśniami drylowanymi oraz drażami czekoladowymi.
Dodatkowo posypany okruchami z rurek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek
    1 cukier wanioliowy
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka oleju
    Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl maki


    Krem:

    3 śmietanki 30 % po 500 ml
    2 łyżki cukru pudru
    6 śmietanfixów

    Dodatkowo :

    Mandarynki w puszce 312 g ( mogą być świeże )
    1 duża dojrzała gruszka ( miekka lub własnej roboty ze słoika )
    Wiśnie drylowane do ozdoby
    1 paczka draży czekoladowych
    Rurki orzechowe, kokosowe, śmietankowe

    Tortownica 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort mandarynkowo-gruszkowy z dodatkiem wiśni drylowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubić białka na sztywno dodając cukier waniliowy i cukier. Następnie po jednym zółtku dodawać ( zmniejszając obroty) chwile miksując. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką dodając olej. Piec 30 min w 200 st.

    2. Po ostudzeniu biszkopta przekroić na 3 części.

    3. Śmietanki wlać do miseczki dodać śmietanfixy i cukier puder. Miksować aż masa zrobi się gęsta. Masę podzielić na 3 części, do jednej dodać pokrojone gruszki w kosteczkę a do drugiej mandarynki również pokrojone.

    4. Biszkopty nasączyć sokiem, wyłożyć kolejno masy z owocami a na sam koniec obtoczyć pozostałą masą torta i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować