Tort malinowy z czekowiśniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Przekroić na 4 równe części.
2.Masa śmietanowo - malinowa: Maliny zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę malinową. Dokładnie połączyć mikserem.
3.Krem czekowiśniowy Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Gdy masa będzie całkowicie sztywna dodać chłodną czekoladę i tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować. Na koniec wsypać wiśnie, wymieszać łyżką.
4.Przełożenie:
Pierwszy blat biszkoptu posmarować kremem czekowiśniowym, nałożyć drugi biszkopt, na niego krem malinowy. Ponownie warstwa ciasta i kremu czekowiśniowego. Wierzch i boki dowolnie udekorować.
Komentarze