Tort malinowy z czekowiśniowym kremem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczny krem czekoladowo wiśniowy zamknięty w puszystym biszkopcie. Polecam

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka mielonej kawy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa śmietanowo - malinowa:
    200g malin
    1 galaretka malinowa
    330 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru

    Krem czekowiśniowy:
    330ml śmietany 30%
    100g gorzkiej czekolady
    1 galaretka wiśniowa
    1 szklanka mrożonych wiśni, po rozmrożeniu wychodzi ½ szklanki, sok odsączyć
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort malinowy z czekowiśniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Przekroić na 4 równe części.
  • 2. Masa śmietanowo - malinowa: Maliny zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę malinową. Dokładnie połączyć mikserem.
  • 3. Krem czekowiśniowy Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Gdy masa będzie całkowicie sztywna dodać chłodną czekoladę i tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować. Na koniec wsypać wiśnie, wymieszać łyżką.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszy blat biszkoptu posmarować kremem czekowiśniowym, nałożyć drugi biszkopt, na niego krem malinowy. Ponownie warstwa ciasta i kremu czekowiśniowego. Wierzch i boki dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować