Tort malinowy w stylu unicorn

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort malinowy w stylu unicorn

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 białek,
    - 5 żółtek,
    - ok. 1 szklanki mąki tortowej,
    - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 5 łyżek oleju,
    - szczypta soli.

    Frużelina malinowa:
    - ok. 520 g malin świeżych lub mrożonych,
    - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia,
    - 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - ok. 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin).

    Masa malinowa:
    - gotowa frużelina malinowa (schłodzona),
    - 500 g serka mascarpone (schłodzonego).

    Masa biała śmietanowa (do 1 warstwy tortu+dekoracji):
    - 250 g serka mascarpone,
    - ok.150-200 ml śmietanki 30%,
    - ok. 2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku).

    Masa czekoladowa (Nutella) do ozdoby:
    - reszta masy śmietanowej,
    - 2 łyżki Nutelli.

    Dodatkowo:
    - sok z 1/2 cytryny (do nasączenia),
    - 2-3 łyżki wody (do nasączenia),
    - ok. 200 g świeżych malin (do masy malinowej/białej),
    - kilka większych bezików pastelowych (do ozdoby),
    - ozdobne toppery unicorn (Allegro),
    - garść mini pianek marshmallow (pudrowy róż i białe),
    - brązowy pisak jadalny (do narysowania oczu - dr Oetker).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka

Tort malinowy w stylu unicorn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 3 równe blaty. Możemy biszkopt upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień ciasto lepiej się kroi.


    Frużelina malinowa:
    W małym garnku mieszamy maliny z cukrem. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru. Wszystkie maliny przetrzeć dokładnie przez sitko aby uzyskać jak najwięcej soku (pesteczki nie będą nam potrzebne). Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, gotujemy chwilę i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 10 min. do napęcznienia. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Możemy podgrzać ją w mikrofali. UWAGA: Gotując żelatynę nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do malinowego soku, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Chłodzimy w lodówce, by frużelina nam zgęstniała, ale wciąż była lejąca się.

    Masa malinowa:
    Mascarpone łączymy z gęstniejącą frużeliną malinową. Na niskich obrotach miksera mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i zgęstnienia.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno.

    Masa czekoladowa Nutella (do ozdoby grzywy):
    Pozostałą cześć masy śmietanowej (po wyłożenia na biszkopt 1 warstwy środkowej masą śmietanową, oraz obłożeniu góry tortu i boków) łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę.

    TORT:
    Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Następnie na gruby podkład tortowy (Allegro) wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Na to kładziemy masę malinową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Kładziemy kilkanaście świeżych malin. Następnie kładziemy drugi blat, na niego wykładamy masę śmietanową białą (możemy także wrzucić kilka sztuk świeżych malin). Zakrywamy kolejną częścią biszkoptu. Ponownie wykładamy masę malinową (gdy zostaną nam jeszcze świeże maliny dodajemy je). Wykładamy ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy białą masą śmietanową, a do pozostałej masy dodałam Nutellę. Ozdobną tylką zrobiłam grzywę jednorożca. Dodałam jeszcze kolorowe białe, żółte, zielone i miętowe pastelowe beziki. Dodatkowo ozdobiłam tort topperami z serii Unicorn (Allegro).

Porady

Masę czekoladową (na ozdobę), przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam do lodówki. Ozdabiałam tort na drugi dzień. Masa jest wówczas lekko stężała i lepiej się ją wyciska na tort. Po ozdobieniu wkładamy ponownie do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny
18-25 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 100 zł
-20% przy zakupach za min. 100 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 100 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
-18% na zakupy za min. 199 zł
-18% na zakupy za min. 199 zł
Oferta dostępna na sephora.pl... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
+
-18% na zakupy za min. 199 zł
Online

Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować