Tort malinowy

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czekoladowe biszkoptowe ciasto przełożone malinową bitą śmietaną w wersji dla dorosłych ciasto nasączone nalewką malinową, a w wersji dla dzieci herbatą z sokiem malinowym. Całość ozdobiona świeżymi malinami, mini kiwi, miętą oraz złotymi perełkami cukrowymi.

Kasja1986
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:
biszkopt:
6 jajek
czubata łyżka ciemnego kakao
6 łyżek mąki typ 405
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki nalewki malinowej
przełożenie:
litr słodkiej śmietanki minimum 36%
15g liofilizowanych malin
opcjonalnie 2-3 łyżki nalewki malinowej
cukier puder, dałam 3 łyżki


nalewka malinowa do nasączenia blatów biszkoptowych, jeśli mają jeść dzieci to można nasączyć czarną herbatą z sokiem malinowym

polewa:
2 łyżki słodkiej śmietanki
50 g białej czekolady
szczypta różowego barwnika spożywczego
dekoracja:
cukrowe złote perełki
świeże maliny
mini kiwi
mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Tort malinowy

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i malinówką na pulchną masę.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
    Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
    Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
    Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
    Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

    Bita śmietana:
    Do wysokiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszone maliny liofilizowane, malinówkę i cukier puder. Ubijamy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

    Polewa:
    Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy szczyptę różowego barwnika, mieszamy do połączenia. Do śmietanki wkruszamy czekoladę, podgrzewamy na małym ogniu. Studzimy. Jeśli po wystudzeniu polewa za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać i dodać jeszcze trochę śmietanki lub mleka, a jak zbyt lejąca to kilka kostek czekolady, znów wystudzić.

    Przełożenie:
    Biszkopt kroimy na 3 blaty. Spód skrapiamy nalewką malinową, smarujemy bitą śmietaną. Kładziemy drugi blat również skrapiamy malinówką, smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy trzecim blatem skrapiamy malinówką, smarujemy wierzch i bok ciasta bitą śmietaną. Wierzch polewamy przestudzoną polewą. Resztę bitej śmietany przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy brzeg oraz bok ciasta. Ozdabiamy dowolnie owocami, listkami mięty oraz perełkami cukrowymi. Odstawiamy do schłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbita śmietanaowoce
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort malinowy z bitą śmietaną ,mascarpone i owocami

Dodane przez: Paulina1507

Tort malinowy z bitą śmietaną, mascarpone...

Gdy dziecko uwielbia maliny to...

image-16dp843

Dodane przez: wiesiołek

Tort malinowy z czekoladą na 16 - stkę

Tort na urodziny wnuczki robiony...

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

Dodane przez: hercik17

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

11 listopada jest bardzo szczególną...

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

Dodane przez: hercik17

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

Tort to nieodłączny element przyjęcia...

Tort brownie

Dodane przez: patison

Najlepszy tort brownie z masą malinową

Tort robi się naprawdę szybko....

Tort malinowo-jogurtowy

Dodane przez: Kasia Kolo F.

Tort malinowo-jogurtowy

Jest to tort, który wykonałam na...