Tort malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszny, słodycz masy śmietanowo czekoladowej przełamana malinami

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    10 jajek
    1,5 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    masa 1 malinowa:
    1/2 kg malin
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki żelatyny
    400 ml. śmietany kremówki
    masa 2 biała:
    2 tabliczki białej czekolady
    600 ml śmietany kremówki
    1/2 kg serka mascarpone lub innego sera zmiksowanego
    Do nasączenia:
    przegotowana, ostudzona woda z cytryną i cukrem
    Do dekoracjI:
    maliny, listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana Ser

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek, dodać partiami cukier i żółtka dalej ubijając ok 5 min. Upiec biszkopt, po ostudzeniu przekroić na 3 placki i nasączyć je mieszanką wody z cytryną i cukrem.
  • 2. Maliny zagotować z cukrem, wsypać żelatynę, wymieszać dokładnie a gdy wystygnie połączyć z ubitą śmietaną. Włożyć do lodówki i gdy masa troszkę stężeje, posmarować 1 placek i przykryć drugim. Zostawić trochę masy do dekoracji.
  • 3. Ubić następną porcję śmietany przeznaczoną do 2 kremu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozetrzeć ser w misce i dodać czekoladę a potem śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 4. Na 2 placek nałożyć 1/3 masy, przykryć ostatnim plackiem. Cały tort obłożyć pozostałą białą masą, a masa malinową i malinami dowolnie udekorować cały tort.
  • wafelki tortowe 5. zrobiłam duży tort i dużo masy, z tego co mi pozostało zrobiłam wafle
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biała czekolada Maliny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort malinowy

To może cię zainteresować