pyszny, słodycz masy śmietanowo czekoladowej przełamana malinami
2 godz.
Składniki:
biszkopt:
10 jajek
1,5 szkl. cukru
2 szkl. mąki
masa 1 malinowa:
1/2 kg malin
1/2 szkl. cukru
2 łyżki żelatyny
400 ml. śmietany kremówki
masa 2 biała:
2 tabliczki białej czekolady
600 ml śmietany kremówki
1/2 kg serka mascarpone lub innego sera zmiksowanego
Do nasączenia:
przegotowana, ostudzona woda z cytryną i cukrem
Do dekoracjI:
maliny, listki mięty
1.Ubić pianę z białek, dodać partiami cukier i żółtka dalej ubijając ok 5 min. Upiec biszkopt, po ostudzeniu przekroić na 3 placki i nasączyć je mieszanką wody z cytryną i cukrem.
2.Maliny zagotować z cukrem, wsypać żelatynę, wymieszać dokładnie a gdy wystygnie połączyć z ubitą śmietaną. Włożyć do lodówki i gdy masa troszkę stężeje, posmarować 1 placek i przykryć drugim. Zostawić trochę masy do dekoracji.
3.Ubić następną porcję śmietany przeznaczoną do 2 kremu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozetrzeć ser w misce i dodać czekoladę a potem śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
4.Na 2 placek nałożyć 1/3 masy, przykryć ostatnim plackiem. Cały tort obłożyć pozostałą białą masą, a masa malinową i malinami dowolnie udekorować cały tort.
5.zrobiłam duży tort i dużo masy, z tego co mi pozostało zrobiłam wafle
Komentarze