Tort malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tort przygotowałam na 5 rocznicę związku z moim ukochanym. Wyraża więcej niż tysiąc słów! Prosty i bardzo pyszny!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 op. kremu waniliowego do tortów
    250 ml mleka
    80 g miękkiego masła
    czerwony barwnik spożywczy

    Dodatkowo:
    mały słoik dżemu malinowego
    suszona żurawina
    posypka kakaowa

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy (9x27x30) w kształcie serca. Pieczemy 40 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na 3 części.
  • 2. Krem:
    Do wysokiego naczynia wlać 250 ml schłodzonego mleka, wsypać zawartość torebki i miksować ok. 3 minut. Następnie dodać 80 g masła i kilka kropli barwnika czerwonego by zabarwiło masę na kolor różowy. Wymieszać.
  • 3. Blat ciasta posmarować masą i dżemem malinowym. Położyć drugi blat ciasta, posmarować masą. Przykryć trzecim blatem ciasta.
    Resztą masy posmarować boki i wierzch tortu, udekorować suszoną żurawiną i posypką kakaową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy