Tort malinowo-truskawkowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne ciasto przygotowane na bazie oleju przełożone delikatnym, słodkim kremem śmietankowym w rozkosznym, różowym kolorze, a całość przełamana kwaskowym smakiem malin i bajecznie pysznym domowym dżemem truskawkowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dużych jajek
    1 1/4 szklanki* cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    2 1/2 szklanki mąki
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    220 ml oleju rzepakowego
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    szczypta soli
    szczypta barwnika spożywczego w proszku różowego lub czerwonego (u mnie czerwień makowa)
    Krem:
    330 ml śmietany 30%
    250 g sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta spożywczego barwnika w proszku różowego lub czerwonego (u mnie czerwień makowa)
    Dodatkowo:
    200 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
    250 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)
    Do dekoracji:
    100 g malin
    50 g gorzkiej czekolady 70%
    4 łyżki płatków migdałowych

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort malinowo-truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania stopniowo dosypywać cukier z cukrem waniliowym. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta dodać olej oraz wodę, zmiksować. Dosypywać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać barwnik spożywczy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Wylewać po 3 łyżki każdego ciasta na sama środek, naprzemiennie, aż do wyczerpania obydwu kolorów.
    Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, ekstrakt z wanilii, śmietan fix oraz barwnik. Wszystko zmiksować na gładki, gęsty krem.
    Ciasto przekroić na dwa, równe blaty. Pierwszy blat wysmarować dżemem truskawkowym i ułożyć rozmrożone (lub świeże) maliny. Na maliny wyłożyć 3/4 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować płatkami migdałów, posiekaną czekoladą oraz malinami. Tort schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować