Tort makowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyśliłam krem z dżemu domowej roboty.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    ● 1 szkl. maki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. maku
    ● 4 jajka
    ● 200 g margaryny
    ● cukier waniliowy
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa owocowa:
    ● słoik dżemu
    ● galaretka czerwona
    ● łyżka żelatyny
    Krem:
    ● ok. 500 ml kremówki
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● zagęszczacz do śmietany o smaku truskawkowym lub malinowym (na 1/2 l śmietany)
    Dekoracja:
    ● truskawki
    ● czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy, mieszamy z 1/2 cukru i makiem. Białka ubijamy. Żółtka ubijamy z reszta cukru i cukrem waniliowym. Masę makową mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem, a następnie z białkami. Ciasto wlewamy do tortownicy o sr. 25 cm. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.
  • 2. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzatku. Mieszamy z dżemem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Robimy krem: kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy zagęszczacz.
  • 3. Dolny blat wkładamy do tortownicy i zapinamy obręcz. Wykładamy tężejącą masę owocową. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 4. Dekoracja: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy owoce do połowy. Odstawiamy, by czekolada zastygła. Pozostała czekolada smarujemy wierzch ciasta. Wykładamy owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować