Tort makowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy, mieszamy z 1/2 cukru i makiem. Białka ubijamy. Żółtka ubijamy z reszta cukru i cukrem waniliowym. Masę makową mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem, a następnie z białkami. Ciasto wlewamy do tortownicy o sr. 25 cm. Pieczemy ok. 50 minut w 180 °C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.
2.Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzatku. Mieszamy z dżemem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Robimy krem: kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy zagęszczacz.
3.Dolny blat wkładamy do tortownicy i zapinamy obręcz. Wykładamy tężejącą masę owocową. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
4.Dekoracja: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy owoce do połowy. Odstawiamy, by czekolada zastygła. Pozostała czekolada smarujemy wierzch ciasta. Wykładamy owoce.
Komentarze