Tort makowy z tradycyjnym kremem na maśle i jajkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Jeden z bardziej kapryśnych kremów, który w smaku nie ma sobie równych. Tort makowy z kremem „jak kiedyś”, czyli robionym na maśle i jajkach. W smaku obłędny, w wykonaniu dla cierpliwych

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • fi 15cm i wys. 11cm:

    Biszkopt makowy
    4 jajka
    160g cukru drobnego
    130g mąki pszennej typ 450
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    60g maku suchego

    Krem maślano-jajeczny:
    Część wspólna:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    200g masła w temp. pokojowej

    Nasączenie:
    150ml wrzątku
    Sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki cukru

    Tynk: (ganache z białej czekolady)
    230g czekolady
    53ml śmietanki 36%
    90g masła

    Drip:
    50ml śmietanki 36%
    35g gorzkiej czekolady 55% kakao
    1/2 łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżeczki zimnej wody do zalania i napęcznienia

    Dekoracje:
    Czekolada
    Oreo
    Maltesers
    Czekoladki serduszka
    Złote kuleczki posypki
    Jadalne złoto
    Złoty barwnik w proszku
    Liście pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort makowy

Tort makowy z tradycyjnym kremem na maśle i jajkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem do potrojenia objętości.
    Do ubitych jajek w dwóch turach dodawać przesianą przez sito mąki, dodać mak i wlać olej. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
    Biszkopt przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec w 160 st. góra-dół około 40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • 2. Jajka z cukrem ubijać na prze przez 20-30 min, aż będą gęste i lśniące, a masa podwoi objętość. Po ubiciu zdjąć z garnka z wodą i wystudzić do temp. pokojowej. Masło ubić na jasną i puszystą masę, dodawać stopniowo masę jajeczną mieszając już ręcznie. Krem podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  • 3. Składniki na nasączenie wymieszać w misce.
  • 4. Składanie tortu: biszkopt przekroić na 3 blaty. Na talerz położyć pierwszy blat, nasączyć. Położyć krem ciemny, nałożyć kolejny biszkopt, nasączyć, wyłożyć krem jasny i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Nasączyć górę biszkoptu. Tort schłodzić przez noc w lodówce .
  • 5. Drip: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić do napęcznienia. Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, dodać czekoladę. Całość wieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli szybko chcemy użyć drip dodać żelatynę i rozpuścić. Jeśli później dekorujemy dodać napęczniała żelatynę kiedy cały tort będzie gotowy.
  • 6. Ganache do tynkowania: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, dodać masło i roztopić. Do masy dodać czekoladę w kawałkach, rozpuścić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić do uzyskania gęstej pasty. (Można zostawić na noc na blacie lub włożyć do zamrażarki co chwilę mieszając). Gęsty ganache ubić na jasny krem, dodać barwnik spożywczy.
  • 7. Schłodzony tort wyjąć z rantu, nałożyć pierwszą warstwę tynku, schłodzić w lodówce. Nałożyć drugą warstwę tynku, tym razem grubszą i wygładzić dokładnie. Tort schłodzić w lodówce. Kiedy drip będzie już dość gęsty, polewać na brzegu tortu aby spływając powstały zastygnięte sople. Na wierzch nałożyć dekoracje od razu po polaniu dripem, aby całość się dobrze przykleiła. Cześć dekoracji można pomalować złotym barwnikiem i pędzelkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

czarrna Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :) 3 godz.

To może cię zainteresować