Tort makowy z serem mascarpone

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w internecie, zmodyfikowałam, wypróbowałam i na pewno pozostanie u nas na dłużej.

Składniki:

  • Masa makowa:
    150 g mielonego maku
    100 g cukru
    25 g miodu
    15 g masła

    Dodatkowo:
    1 gotowy biszkopt
    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    5 łyżek rumu
    5 łyżeczek żelatyny
    50 g orzechów włoskich

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    prażony słonecznik lub migdały

Tort makowy z serem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy cukier, miód i masło, dodajemy mak i smażymy kilka minut. Studzimy.
  • 2. Łączymy serek mascarpone, masę makową, cukier , rum i zmielone orzechy. Kremówkę ubijamy, delikatnie łączymy z masą makowo - serową. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dodajemy do niej kilka łyżek masy, a następnie całość dokładnie mieszamy z masą makową.
  • 3. Na biszkopt zakładamy obręcz i wykładamy masę makową. Chłodzimy kilka godzin, a następnie dekorujemy polewą i posypujemy słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy