Tort makowy z niebiańskim kremem

4.5 (141 ocen)

  • 2 min

Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.

  • 2 min

Składniki:

  • biszkopt makowy:

    10 jajek
    40 dag sparzonego i zmielonego 3 krotnie maku
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki wanilii
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki mąki pszennej

    biszkopt orzechowy:

    6 jajek
    5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem kawowo - czekoladowy:

    1 opakowanie palmy (z murzynkiem)
    2 kostki masła (co najmniej 80% tłuszczu!)
    1 żółtko
    2 łyżki gorzkiego kakao
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki spirytusu
    2 łyżki wrzątku (!)

    poncz:

    1/4 szklanki rumu
    1/4 szklanki spirytusu
    reszta herbaty z cytryną i cukrem

    polewa czekoladowa:

    400 g cukru
    150 g gorzkiego kakao
    250 g śmietanki 30%
    250 g wody
    15 g żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kawowy

Tort makowy z niebiańskim kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowy 1. Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
  • orzechowy 2. Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
  • 3. Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.
  • przelozone 4. Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.

  • 5. Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

czarrna Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :) 3 godz.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort makowy z kremem pomarańczowym

To może cię zainteresować