Tort makowy

0 (0 ocen)

Tort z okazji urodzin mojej mamy, przepis dostałam od koleżanki

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    5 jajek
    150g cukru pudru
    200g maku
    120g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek migdałowy

    Masa:
    2 kostki masła
    mleko skondensowane słodzone

    Dodatkowo:
    duża i mała paczka biszkoptów
    granat
    2 pomarańcze

    Do nasączenia:
    2 łyżki kawy
    2 łyżki cukru
    100ml wody

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem i makiem. Białka ubić na sztywną piane, dodać cukier puder a na końcu po jednym żółtku i olejek migdałowy.
    Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem i piec w 180 stopniach przez 45-50 minut. Ostudzić i podzielić na trzy części
  • 2. Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo mleko skondensowane (nie gotowane) Ciasto nasączyć. Przygotować ziarna granatu do dekoracji oraz pomarańcze do masy
  • 3. Przełożenie: biszkopt-masa- pomarańcze na przemian
    Tort posmarować resztą masy, obłożyć podłużnymi biszkoptami związać wstążką, obsypać ziarnami granatu
    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy