Tort makowo śmietanowy

  • wyświetlono: 116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pracochłonne ciasto makowe z nadzieniem śmietany. Cienki placek makowy około 2-3 cm, gruba warstwa – biała oraz kwaskowy dżem – to całość ciasta. Śnieżno biało i pomarańczowa dekoracja uzupełnia smak i wygląd tortu. Ciasto dla smakoszy ciast z makiem, trochę kaloryczne. Ciekawy wypiek na świąteczny stół.

  • 14 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Tortownica o śr. 26 cm
Składniki ciasto:
2 czubate łyżki bułki tartej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko – kwaskowe
8 dag masła
¾ szklanki gotowej masy makowej z bakaliami
½ szklanki cukru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Nadzienie:
1 szklanka dżemu brzoskiwionego
1 szklanka gotowej masy makowej z bakaliami
2 galaretki pomarańczowe
330 ml śmietanki 30%
1 opakowaie – 250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 czekolada gorzka – 100 g
2 łyżki mleka
Do dekoracji:
1 opakowanie skórki kandyzowanej pomarańczowej -100 g
1 torebka śmietanki błyskawicznej
1 zagęstnik do śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
1 szklanka schłodzonego mleka 3%
6-7 cienkich wafelków z błonnikiem

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowo śmietanowy

  • 1. Wykonanie: żółtka oddzielić od białek. Do miski miksera przełożyć żółtka, dodać cukier i masło, utrzeć na puszystą masę. Proszek do pieczenia połączyć z bułką, wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce ośr. oczkach,odcisnąć sok. Do utartych składników dodać jabłko,bułkę tartą z proszkiem do pieczenia, masę makową, wymieszać składniki. Białka schłodzić, następnie ubić na sztywną pianę, dodać do utartych składników, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto,wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180 stopni.
    Dżem podgrzać, dodać galaretkę, wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się galaretki.
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
    Masę makową podgrzać, dodać galaretkę, podgrzewać do rozpuszczenia się galaretki.
    Na wystudzone ciasto wyłożyć dżem, wyrównać, schłodzić. Na dżem wyłożyć masę serowo-śmietanową, wyrównać schłodzić. Ułożyć cienkie wafle, docisnąć do masy. Na wierzch wyłożyć masę makową. Całość schłodzić.
    Mleko podgrzać, dodać czekoladę, podgrzewać do całkowitego się rozpuszczenia, przestudzić, wylać na wierzch, schłodzić.
    Dekoracja:
    1 łyżeczkę cukru pudru wymieszać z zagęstnikiem. Do wysokiego naczynia wsypać proszek śmietankowy, wlać mleko, wymieszać, ubić na sztywno. Dodać zagęstnik z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać.
    Tort udekorować śmietanką i skórką pomarańczową, schłodzić.

Porady

1.ciasto do tortu ma być bardzo cienkie.
2.do ciasta można użyć suchego maku i odpowiednio przygotować masę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżemsmietankadomowe ciastomak.

Komentarze

Podobne przepisy

TORT MAKOWO-SEROWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT MAKOWO-SEROWY

Tort z biszkoptem makowym, przełożony...

image-0wbsw2p

Dodane przez: Gosia Skrzypczak

Tort makowy z masą budyniową

Pyszny tort makowy z puszystą masą...

Tort śmietanowy

Dodane przez: krys1a

Tort śmietanowy z owocami

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy...

ŚMIETANOWY  TORT URODZINOWY

Dodane przez: Mariola123

ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY

Pyszny torcik śmietanowy, przełożony...

Tort śmietanowo porzeczkowy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort śmietanowo-porzeczkowy

Pyszny tort śmietankowo porzeczkowy....

Tort śmietanowo czekoladowy

Dodane przez: danusia19671

Tort śmietanowo czekoladowy

Pyszny torcik czekoladowy do kawy

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.