Tort makowo śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pracochłonne ciasto makowe z nadzieniem śmietany. Cienki placek makowy około 2-3 cm, gruba warstwa – biała oraz kwaskowy dżem – to całość ciasta. Śnieżno biało i pomarańczowa dekoracja uzupełnia smak i wygląd tortu. Ciasto dla smakoszy ciast z makiem, trochę kaloryczne. Ciekawy wypiek na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o śr. 26 cm
    Składniki ciasto:
    2 czubate łyżki bułki tartej
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duże jabłko – kwaskowe
    8 dag masła
    ¾ szklanki gotowej masy makowej z bakaliami
    ½ szklanki cukru
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta
    Nadzienie:
    1 szklanka dżemu brzoskiwionego
    1 szklanka gotowej masy makowej z bakaliami
    2 galaretki pomarańczowe
    330 ml śmietanki 30%
    1 opakowaie – 250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    1 czekolada gorzka – 100 g
    2 łyżki mleka
    Do dekoracji:
    1 opakowanie skórki kandyzowanej pomarańczowej -100 g
    1 torebka śmietanki błyskawicznej
    1 zagęstnik do śmietanki
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 szklanka schłodzonego mleka 3%
    6-7 cienkich wafelków z błonnikiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Tort makowo śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka oddzielić od białek. Do miski miksera przełożyć żółtka, dodać cukier i masło, utrzeć na puszystą masę. Proszek do pieczenia połączyć z bułką, wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce ośr. oczkach,odcisnąć sok. Do utartych składników dodać jabłko,bułkę tartą z proszkiem do pieczenia, masę makową, wymieszać składniki. Białka schłodzić, następnie ubić na sztywną pianę, dodać do utartych składników, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto,wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180 stopni.
    Dżem podgrzać, dodać galaretkę, wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się galaretki.
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
    Masę makową podgrzać, dodać galaretkę, podgrzewać do rozpuszczenia się galaretki.
    Na wystudzone ciasto wyłożyć dżem, wyrównać, schłodzić. Na dżem wyłożyć masę serowo-śmietanową, wyrównać schłodzić. Ułożyć cienkie wafle, docisnąć do masy. Na wierzch wyłożyć masę makową. Całość schłodzić.
    Mleko podgrzać, dodać czekoladę, podgrzewać do całkowitego się rozpuszczenia, przestudzić, wylać na wierzch, schłodzić.
    Dekoracja:
    1 łyżeczkę cukru pudru wymieszać z zagęstnikiem. Do wysokiego naczynia wsypać proszek śmietankowy, wlać mleko, wymieszać, ubić na sztywno. Dodać zagęstnik z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać.
    Tort udekorować śmietanką i skórką pomarańczową, schłodzić.

Porady

1.ciasto do tortu ma być bardzo cienkie. 2.do ciasta można użyć suchego maku i odpowiednio przygotować masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować