Tort makowo -kawowy

4.5 (199 ocen)

Pyszny tort makowy z kawowym kremem.

Składniki:


  • margaryna 1 kostka
    mleko 0,5 l
    cukier 100 gr
    esencja waniliowa 2 łyżeczki
    żółtka 2 szt
    mąka ziemniaczana 2 łyżki kopiaste
    mąka pszenna 1 łyżka kopiasta
    espresso mocne 50 ml
    Biszkopt
    jajka 5 szt
    cukier 5 łyżek
    mąka pszenna 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    mak cały 150 gr
    espresso do nasączenia
    spirytus 20 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowo -kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem-w szklance mleka zmiksować 2 żółtka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka ,ciągle mieszając.Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić.Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać.Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso.

    Biszkopt-białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę.Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów Zimny biszkopt przekroić 2 razy,uzyskując 3 blaty.Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu,położyć drugi blat,nasączyć,posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem.Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować .Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.Tortownica o średnicy 22 cm.

Porady

Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej i dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować