Tort makowo-kawowy

5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Polecam smakoszom ciast makowych. Tort nadaje się na każdą okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28 cm

    Biszkopt makowy (proporcje na 1 wkładkę):
    - 1 szklanka mielonego maku,
    - ¾ szklanki cukru,
    - 1 łyżka kakao,
    - 1 łyżka kawy parzonej ,
    - Szczypta sody,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 4 duże jajka,
    - 2 łyżki mąki tortowej

    Masa kawowa:

    - 3 kostki masła,
    - 1,5 litra mleka,
    - 3 budynie waniliowe,
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 5 żółtek,
    - 4-5 łyżek cukru,
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - Spirytus do smaku

    Poncz:
    Zaparzamy 1 łyżeczkę kawy w ½ szklanki wody. Słodzimy do smaku i po ostudzeniu dolewamy spirytus do ¾ objętości szklanki.

    Dodatkowo: wafelki czekoladowe do dekoracji, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort makowo-kawowy 1. Biszkopt makowy: Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mak mieszamy z kawą i kakao. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dokładamy najpierw wymieszany mak, a następnie mąkę. Ciasto pieczemy około 25 min w 180°C.

    Do tego tortu należy upiec 4 takie wkładki.
  • tort makowo-kawowy 2. Masa makowa: Litr mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, budyniami i mąkami. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości gotowanej wody. Studzimy.
    Ucieramy masło, dodajemy stopniowo budyń. Do masy dodajemy kawę oraz spirytus do smaku.
  • tort makowo-kawowy 3. Przełożenie:
    Biszkopt makowy, masa kawowa, biszkopt makowy, masa kawowa, biszkopt makowy, masa kawowa, biszkopt makowy.
  • 4. W trakcie przekładania kolejne krążki ponczujemy. Tort odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie dekorujemy.
  • 5. Ja tort obłożyłam wafelkami czekoladowymi, które przewiązałam kokardą. Środek udekorowałam polewą czekoladową oraz rozetkami z masy kawowej, którą odłożyłam w trakcie przekładania. Do różyczek dodałam czerwonego barwnika.

Porady

Aby uzyskać 4 szklanki maku potrzebne do wkładek należy sparzyć około 30 dag maku, który następnie mielimy 2 razy. Dekorując na środek można dać żywą różę czerwoną. Można też innego koloru (np. żółta ładnie wygląda). Wtedy do dekoracji należy użyć wstążki tego samego koloru co kwiat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować