Tort makowo-kawowy

  • wyświetlono: 3198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 1

Polecam smakoszom ciast makowych. Tort nadaje się na każdą okazje.

Jaga85
  • 120min

Składniki

Tortownica o średnicy 28 cm

Biszkopt makowy (proporcje na 1 wkładkę):
- 1 szklanka mielonego maku,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka kawy parzonej ,
- Szczypta sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 duże jajka,
- 2 łyżki mąki tortowej

Masa kawowa:

- 3 kostki masła,
- 1,5 litra mleka,
- 3 budynie waniliowe,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 4-5 łyżek cukru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Spirytus do smaku

Poncz:
Zaparzamy 1 łyżeczkę kawy w ½ szklanki wody. Słodzimy do smaku i po ostudzeniu dolewamy spirytus do ¾ objętości szklanki.

Dodatkowo: wafelki czekoladowe do dekoracji, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowo-kawowy

  • tort makowo-kawowy1. Biszkopt makowy: Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mak mieszamy z kawą i kakao. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dokładamy najpierw wymieszany mak, a następnie mąkę. Ciasto pieczemy około 25 min w 180°C.

    Do tego tortu należy upiec 4 takie wkładki.
  • tort makowo-kawowy2. Masa makowa: Litr mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, budyniami i mąkami. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości gotowanej wody. Studzimy.
    Ucieramy masło, dodajemy stopniowo budyń. Do masy dodajemy kawę oraz spirytus do smaku.
  • tort makowo-kawowy3. Przełożenie:
    Biszkopt makowy, masa kawowa, biszkopt makowy, masa kawowa, biszkopt makowy, masa kawowa, biszkopt makowy.
  • 4. W trakcie przekładania kolejne krążki ponczujemy. Tort odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie dekorujemy.
  • 5. Ja tort obłożyłam wafelkami czekoladowymi, które przewiązałam kokardą. Środek udekorowałam polewą czekoladową oraz rozetkami z masy kawowej, którą odłożyłam w trakcie przekładania. Do różyczek dodałam czerwonego barwnika.

Porady

Aby uzyskać 4 szklanki maku potrzebne do wkładek należy sparzyć około 30 dag maku, który następnie mielimy 2 razy.

Dekorując na środek można dać żywą różę czerwoną. Można też innego koloru (np. żółta ładnie wygląda). Wtedy do dekoracji należy użyć wstążki tego samego koloru co kwiat.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowo - kawowy

Dodane przez: madziocha

Tort bezowo - kawowy

Tort smakuje jak bezy prosto z...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Kruchy tort orzechowo - kawowy

Tort wykonałam na swoje imieniny...

Kawowy tort bezowy

Dodane przez: Reniutka

Kawowy tort bezowy

Ten lekki, pyszny tort składa się...

Gotowy Tort

Dodane przez: gosienka

Tort Kawowy

Ten tort smakuje nie tylko dorosłym...

Tort makowy ,,Czarny las''

Dodane przez: juchab

Tort makowy ,,Czarny las''

Wilgotny, makowy, a zarazem lekki...

Ten tort jest tak pyszny, że szybko znika

Dodane przez: ewa1965

Tort makowy

Upiekłam ten tort z maku, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE