Tort makowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

Idealny na zimowe wieczory przy kominku

Składniki:

  • 40dag maku 40dag cukru pudru 12 jajek 2łyżki proszku do pieczenia 80dag startych jabłek 12łyżek kaszki manny 30dag masła 15dag bakalii łyżka mąki ziemniaczanej

Tort makowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i zemleć dwa razy.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem oraz masłem i dodać, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, jabłka. Na koniec dodać kaszkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto piec 50minut w piekarniku nagrzanym 180c
  • 2. Ubić dokładnie całe jajka i stopniowo, powoli dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodać utarte masło ,spirytus i sok z cytryny.
  • 3. Masę podziel na dwie części ,odkładając dwie łyżki do dekoracji. Do jednej części dodać zmielone orzechy ,a do drugiej kawę rozpuszczalną lub startą czekoladę
  • 4. Upieczone ciasto przekroić na 3krążki .Jeden posmarować masą czekoladową a drugą masą orzechową .Wierzchnie placka polać polewą i udekorować odłożoną masą oraz połówkami orzechów .Do dekoracji można użyć owoców .

Porady

Jeżeli ktoś lubi więcej atrakcji smakowych może dodać np wydrylowane wiśnie z kompotu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy