500 g mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
800 g pomidorów w zalewie
1 łyżka oleju rzepakowego
500 g makaronu
200 g żółtego sera
400 g tartego sera mozarella
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Tort makaronowy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Osączamy, po czym mieszamy z tartym, żółtym serem i wykładamy go do natłuszczonej tortownicy o średn. 24 cm.
2.Na odrobinie oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek i mięso mielone, doprawiając je solą i pieprzem. Następnie dodajemy do mięsa pomidory z puszki i zioła prowansalskie, dusimy wszystko przez parę minut, by sos troszeczkę odparował.
3.Mięso z sosem wykładamy na makaron. Całość posypujemy serem mozarella.
Zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach.
Komentarze