Tort makaronowy z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Pięknie się prezentuje i jest bardzo sycący

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    3 ząbki czosnku
    800 g pomidorów w zalewie
    1 łyżka oleju rzepakowego
    500 g makaronu
    200 g żółtego sera
    400 g tartego sera mozarella
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

Tort makaronowy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vum306 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Osączamy, po czym mieszamy z tartym, żółtym serem i wykładamy go do natłuszczonej tortownicy o średn. 24 cm.
  • 2. Na odrobinie oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek i mięso mielone, doprawiając je solą i pieprzem. Następnie dodajemy do mięsa pomidory z puszki i zioła prowansalskie, dusimy wszystko przez parę minut, by sos troszeczkę odparował.
  • 3. Mięso z sosem wykładamy na makaron. Całość posypujemy serem mozarella.
    Zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy