Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na "al dente". Do ugotowanego, odcedzonego spaghetti dodajemy masło, odcedzonego tuńczyka, wbijamy roztrzepane jajka i starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż masełko się roztopi. Następnie makaron przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi z makaronu a tym samym zrobić delikatne wgłębienie w makaronie na sos i warzywa.
Przygotowujemy sos: cebulę szklimy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i mieszamy. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy chwileczkę do zgęstnienia sosu.
Sosem smarujemy dołek w warstwie makaronowej, pozostawiając suche brzegi.Kroimy warzywa w miarę cienkie plastry: cukinię, cebulę, pomidora, paprykę, ser żółty - układamy na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg. Listki pietruszki, koperku i bazylii wkładamy między warzywa. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, odsłaniamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Gdy serek się zarumieni, makaronowy tort jest gotowy. Oczywiście podajemy na ciepło :)
Komentarze