Tort - Luksusowy z masą orzechową

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny,efektowny

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 40 dag margaryny,
    - 40 dag cukru,
    - 8 jajek,
    - 14 dag mąki ziemniaczanej,
    - 14 dag maki pszennej,
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka amoniaku,
    - 10 dag mielonych orzechów,
    - 10 dag wiórkow kokosowych,
    - zapach cytrynowy,
    - 10 dag maku.

    Masa orzechowa:
    - 2 szklanka zmielonych orzechów,
    - 2szklanka mleka,
    - 500g margaryny,
    - 50 dag cukru pudru.

    Dodatki:
    - śmetanka kremówka
    - wiórki kokosowe
    - dekoracje


Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort - luksusowy z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem i amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części: I -dodać orzechy, II- dodać kokos i zapach cytrynowy, III-dodać mak. Każdy ciasto z dodatkami dzielimy jeszcze na dwie części i każdą część pieczemy osobno w dwóch rodzajach tortownicy małej i dużej. Razem mają wyjść trzy duże ciasta i trzy małe. Pieczemy w temp.160-180ºC przez 20-35 min.

    Masa orzechowa:
    Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać łyżką orzechy, ciągle ucierając.

    Ciasto przełoży najpierw duże razem uformować tort następnie tak samo postąpić z mniejszymi płatami ciasta i wykładamy na środek dużego tortu dekorujemy ubita śmietaną kremówką

    Przełożenie ciasta:
    placek orzechowy- masa orzechowa- placek kokosowy- masa orzechowa- placek makowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować