Tort - luksusowy z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem i amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części: I -dodać orzechy, II- dodać kokos i zapach cytrynowy, III-dodać mak. Każdy ciasto z dodatkami dzielimy jeszcze na dwie części i każdą część pieczemy osobno w dwóch rodzajach tortownicy małej i dużej. Razem mają wyjść trzy duże ciasta i trzy małe. Pieczemy w temp.160-180ºC przez 20-35 min.
Masa orzechowa:
Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać łyżką orzechy, ciągle ucierając.
Ciasto przełoży najpierw duże razem uformować tort następnie tak samo postąpić z mniejszymi płatami ciasta i wykładamy na środek dużego tortu dekorujemy ubita śmietaną kremówką
Przełożenie ciasta:
placek orzechowy- masa orzechowa- placek kokosowy- masa orzechowa- placek makowy
Komentarze