Tort łososiowy z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie kremowe dwie masy pomiędzy ciastem francuskim z chrupiącymi migdałami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaty:
    2 opakowania ciasta francuskiego (2x300g)
    ok.4 łyżki płatków migdałowych
    1 roztrzepane jajko

    Składniki na masy:
    440g serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia)
    250g serka mascarpone
    1 kopiata łyżka posiekanego koperku

    75g startej na grubej tarce cukinii
    sól
    biały pieprz
    koperek w gałązkach do dekoracji
    250g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Tort łososiowy z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Ciasto rozwinąć i złożyć na pół tworząc grubsze ciasto o kształcie mniej więcej kwadratu. Tortownicą (24 lub 26cm) odciskamy koło. Możemy potem dokładniej odciąć nożem lub nożykiem do pizzy. Okrągłe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto.
    Można również pominąć migdały i upiec samo ciasto posmarowane jajkiem. To będzie nasz spód tortu.
    Drugie ciasto wyjmujemy z opakowania i tak samo jak poprzednio składamy na pół. Tą samą obręczą tortownicy odciskamy koło i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nożykiem do pizzy kroimy (tak jak pizzę) na 12 kawałków. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i znów posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Studzimy.


    Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać sok.

    Serki śmietankowe zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3
    Do 1/3 masy dodać startą cukinię i doprawić solą i pieprzem.
    Do 2/3 masy dodać 50g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji.

    Teraz przystępujemy do składania tego w całość :)
    Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry łososia. Na to wykładamy masę z cukinią i znów poszarpane kawałki łososia.
    Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować