Tort lodowy porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upały cały czas dokuczają, a ja mam dla Was orzeźwiający tort lodowy. Powstał na bazie śmietany i czerwonych porzeczek. Mega smaczne.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g śmietany kremówki 36%
    1/2 kg czerwonych porzeczek
    1,5 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
    200 g śmietany kremówki do dekoracji
    1 łyżka cukru pudru (lub według własnego smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Lody

Tort lodowy porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę 400 g ubić na sztywno. Porzeczki umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Przelać przez sito rozgniatając owoce. Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną.
    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę i umieścić w zamrażalniku.
    Kiedy lody będą już zmrożone, ubić 200 g śmietany z dodatkiem cukru pudru. Dekorować torcik według własnego pomysłu. Ponownie mrozić.
    Przed degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort lodowy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort lodowy

ankad21 Cudowne orzeźwienie na upalne dni. 24 godz.

To może cię zainteresować