Upały cały czas dokuczają, a ja mam dla Was orzeźwiający tort lodowy. Powstał na bazie śmietany i czerwonych porzeczek. Mega smaczne.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g śmietany kremówki 36%
1/2 kg czerwonych porzeczek
1,5 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
200 g śmietany kremówki do dekoracji
1 łyżka cukru pudru (lub według własnego smaku)
Tort lodowy porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę 400 g ubić na sztywno. Porzeczki umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Przelać przez sito rozgniatając owoce. Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę i umieścić w zamrażalniku.
Kiedy lody będą już zmrożone, ubić 200 g śmietany z dodatkiem cukru pudru. Dekorować torcik według własnego pomysłu. Ponownie mrozić.
Przed degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły.
Komentarze