Tort lodowo bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lody:
Mleko mieszamy z kawą i lekko podgrzewamy. Kawa musi się zupełnie rozpuścić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzone mleko z kawą. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do pojemnika (może być po kupnych lodach) i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut wyciągamy i mieszamy, aby mroziły się równomiernie. Lody powinny być lekko gęste kiedy będziemy z nich robić tort. U mnie po 6 mieszaniach było dobre do dalszej obróbki.
2.Tort robimy w tortownicy lub pojemniku, który można przechowywać w zamrażarce. Forma silikonowa też powinna się sprawdzić. Ja użyłam tortownicy 24cm.
Tortownicę lub pojemnik wykładamy grubą folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na nie wylewamy połowę masy lodowej. Teraz układamy blaty bezowe. Ja wykorzystałam połamane blaty. Można użyć także mniejszych bezików. Na bezę wykładamy dżem, pozostałą masę lodową i znów bezę. Całość wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Tort wyjmujemy na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.
Komentarze