Tort lodowo bezowy

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten przepis to letni hit! Tort z domowych kawowych lodów, bezy i kwaśnego dżemu jeżynowego. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lody:
    Śmietanka 30% lub 36% - 400ml
    Mleko skondensowane niesłodzone - 200ml
    Cukier puder - 2 łyżki
    Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki

    Pozostałe:
    Blaty bezowe - 2 szt (mogą być połamane)
    Biszkopty okrągłe - 100g
    Dżem jeżynowy - 1 słoik (ok 300g)
    Świeże owoce sezonowe do dekoracji - u mnie truskawki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Lody Tort bezowy

Tort lodowo bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lody:
    Mleko mieszamy z kawą i lekko podgrzewamy. Kawa musi się zupełnie rozpuścić. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzone mleko z kawą. Dokładnie mieszamy.
    Masę przekładamy do pojemnika (może być po kupnych lodach) i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut wyciągamy i mieszamy, aby mroziły się równomiernie. Lody powinny być lekko gęste kiedy będziemy z nich robić tort. U mnie po 6 mieszaniach było dobre do dalszej obróbki.
  • 2. Tort robimy w tortownicy lub pojemniku, który można przechowywać w zamrażarce. Forma silikonowa też powinna się sprawdzić. Ja użyłam tortownicy 24cm.
    Tortownicę lub pojemnik wykładamy grubą folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na nie wylewamy połowę masy lodowej. Teraz układamy blaty bezowe. Ja wykorzystałam połamane blaty. Można użyć także mniejszych bezików. Na bezę wykładamy dżem, pozostałą masę lodową i znów bezę. Całość wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

    Tort wyjmujemy na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Śmietanka Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować