Tort limonkowo miętowy z frużeliną malinową

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny orzeźwiający torcik urodzinowy z miętowa nutką i słodka maliną .

  • 16 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
-5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao


PONCZ :
- 3/4 szklanki wody
- herbata miętowa

KREM MIĘTOWY:
-250 g miętowych landrynek
-1/2 szklanka wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 350 ml śmietanki 30 %
- 300 g serka mascarpone
- odrobinę zielonego barwnika




KREM LIMONKOWY:
-200 g serka mascarpone
-250 ml śmietanki 30 %
-3 łyżki cukru pudru
- 2 limonki (ścieramy z nich skórkę a następnie wyciskamy sok )

FRUŻELINA:
-250 g malin (ja użyłam mrożonych)
-1 łyżeczka żelatyny
-1 łyżka soku z cytryny (ja użyłam limonki)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


POLEWA:
- 250 g czekolady
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w łyżce wody)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort limonkowo miętowy z frużeliną malinową

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo na koniec a następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek i kakao -mieszamy ręcznie za pomocą szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem delikatnie. Pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrajemy na 3 blaty . Zaparzamy herbatę miętową -wystudzoną nasączamy wszystkie blaty tortów.
  • 2. KREM MIĘTOWY:
    W 2-3 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Cukierki rozpuszczamy w reszcie wody najlepiej je pokruszyć żeby szybciej się rozpuściły. Do rozpuszczonych cukierków dodajemy żelatynę . Śmietankę ubić na sztywno - dodać serek mascarpone -na koniec dodajemy przestudzone ,rozpuszczone cukierki - mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

    Pierwszy blat biszkoptu wkładamy do blaszki (w której były pieczone) smarujemy kremem .
    Cześć kremu zostawiamy do obłożenia całego tortu.
  • 3. FRUŻELINA:
    W rondelku wrzucamy owoce oraz cukier - mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok . Rozpuszczamy żelatynę w dwóch łyżeczkach gorącej wody . Do malin dodajemy sok z limonki oraz mąkę (rozrobioną w dwóch łyżeczkach wody ).Na koniec dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i łączymy z malinami.


    Przestudzoną frużelinę nakładamy na krem miętowy - nakładamy drugi blat i spowrotem odstawiamy do lodówki.
  • 4. KREM LIMONKOWY:
    Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem - do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i startą limonkę a następnie wyciśnięty sok . Wszystko razem ubijamy i wstawiamy do lodówki.


    Krem nakładamy na drugi blat a na krem ponownie frużelinę malinową oraz trzeci blat tortu.
    Tort wyjmujemy z blaszki i obkładamy cały miętowym kremem i wstawiamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy polewę.
  • 5. POLEWA:
    Śmietankę podgrzewam - dorzucam połamana czekoladę -podgrzewam aż do rozpuszczenia.
    Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do polewy i dokładnie mieszamy . Odstawiamy do wystudzenia ale jeszcze płynną wylewamy na tort za pomocą np rękawa tak aby polewa nam spływała po brzegach tortu. Resztę wylewamy na środek i wyrównujemy. Ozdabiamy tort .Ja użyłam białej startej czekolady / malin / limonki oraz ozdobnych cukierków . Na koniec tort wkładamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort miętowyorzeźwiający tortfrużelina malinowatort z kremem limonkowymtort z kremem mietowym

Komentarze

Podobne przepisy

Tort brownie

Dodane przez: patison

Najlepszy tort brownie z masą malinową

Tort robi się naprawdę szybko....

Tort z malinami i czekoladą z galaretką

Dodane przez: anamarisworld

Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Pyszny lekki tort na bazie mascarpone...

Tort uniwersalny z malinową nutą

Dodane przez: Di bloguje

Tort uniwersalny z malinową nutą

Jest naprawdę przepyszny i rozpływa...

Tort czekoladowo-malinowy z różami bezowymi

Dodane przez: anamarisworld

Tort czekoladowo-malinowy z różami bezowymi

Tort czekoladowo-malinowy z różami...

Na tort jest zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku.

Dodane przez: zzewa

Tort malinowy

Na tort jest zawsze dobra pora. Tez...

Tort malinowy z bitą śmietaną ,mascarpone i owocami

Dodane przez: Paulina1507

Tort malinowy z bitą śmietaną, mascarpone...

Gdy dziecko uwielbia maliny to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE