tort lalka (czekoladowy)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten torcik zrobiłam na życzenie mojej córeczki, która marzyła o urodzinowym torcie z lalusią. Wbrew pozorom był bardzo łatwy do zrobienia. Myślę, że spodobał by się każdej małej dziewczynce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    na ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    300 ml śmietanki kremówki
    200 g czekolady deserowej
    dodatkowo:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    3 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
    na dekorację:
    300 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    perełki cukrowe
    niebieski barwnik spożywczy
    lalka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Tort lalka (czekoladowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę cukru. Do ubitej piany dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez noc a następnie przekroić na 4 blaty.
  • 2. Czekoladę połamać, umieścić w miseczce. W garnku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku ustawić miseczkę z czekoladą i poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Przestudzić.
  • tort lalka środek 3. Wysoką ale dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię.
  • 4. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Część masy odłożyć. Do reszty dodać barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi.

Porady

Jest jedna uwaga- był dość mały, góra na 10 osób. Z początku miałam zamiar zrobić go z kilku blatów biszkopta i ściąć już przełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować