Tort lalka cutrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy następnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm. Pieczemy do suchego patyczka na 180 C
2.Ubijamy śmietankę dodajemy serki mascarpone, skórkę z otartej cytryny i sok z 2 cytryn. Do smaku można dodać trochę cukru pudru jeśli ktoś lubi słodszy.
3.Biszkopty przekrawamy na 4 części w z dłuż. Biszkopt przekładamy masa i układamy jeden na drugim. Gdy ułożymy wszystkie obcinamy boki formując sukienkę i wkładamy lalkę do środka ręce kierując ku górze. Krem w proszku miksujemy z mlekiem i używamy do dekoracji można dodać różne barwniki spożywcze bądź dekorować owocami lub gotowymi dekoracjami ( kwiatkami itp. )
Komentarze