Tort lalka barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka z połową szklanki cukru ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć za szklanką cukru, podczas ucierania stopniowo dodając 8 łyżek wody. Na utartą masę żółtkową wyłożyć ubite białka, a następnie obydwie wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto po przygotowaniu przelać do natłuszczonej formy w kształcie babki z kominem i piec około 40-50 minut.
2.Krem:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.
3.Gotowe wystudzone cisto biszkoptowe wyjmujemy z formy, kroimy wg uznania 3 lub 4 części i przekładamy częścią przygotowanego kremu z bitej śmietany. Następnie kremem w miarę cienko obsmarowujemy boki ciasta, robimy tzw. pierwszą warstwę stanowiącą podkład sukienki i następnie za pomocą szprycy robimy dekoracyjne kwiatuszki lub inne wzory, aby utworzyć i dodać uroku sukience lalki. Lalkę Barbie owijamy folią , górną połowę również należy posmarować kremem i zrobić górną część sukienki np. z kolorowej posypki. Następnie lalkę wkładamy w środek przygotowanego ciasta, uzupełniamy ubytki powstałe po włożeniu lalki i dekorujemy wedle uznania.
Komentarze