Tort LALKA

5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Tort nie dość, że wszystkim smakował i zachwycał oczy, to jeszcze została po nim do zabawy lalka

  • 3 godz.

Składniki:

  • Do sporządzenia spódnicy potrzebne nam są 6 krążków. Moja lalka składa się z 4 blatów czekoladowych i 2 blatów orzechowych.

    Ciasto orzechowe (na 2 blaty):
    - 1 łyżka mąki krupczatki,
    - 1,5 łyżki bułki tartej,
    - 12 dag orzechów mielonych,
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukry kryształu.
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Ciasto czekoladowe (na 2 blaty):
    - 4 jajka,
    - 10 dag cukru kryształu,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 1 łyżka kawy parzonej,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1,5 łyżki mąki tortowej,
    - 5 dag mielonych orzechów,
    - Szczypta proszku do pieczenia.

    Masa czekoladowa:
    - 1,5 litra mleka,
    - 3 budynie śmietankowe,
    - 3 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki mąki kartoflanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 1 łyżka cukru kryształu
    - 6 żółtek

    - 3,5 kostki masła,

    - Słoiczek nutelli
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort lalka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort lalka 1. Ciasto orzechowe: Białka ubić. Dodać cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wcześniej wymieszane sypkie składniki. Mieszamy. Przelewamy na tortownicę o średnicy 22 cm. Pieczemy około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. Gotowy, przestudzony blat przekrawamy na połowę.
  • Tort lalka 2. Ciasto czekoladowe: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy, żeby je napowietrzyć. Ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy sypkie produkty. Delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę średnicy 22 cm. Pieczemy około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. Gotowy, przestudzony blat przekrawamy na połowę.
    W ten sam sposób sporządzamy jeszcze jedno takie ciasto.
  • Tort lalka 3. Masa: Litr mleka gotujemy z cukrem kryształem. W oddzielnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko, żółtka, cukry waniliowe, mąki oraz budynie. Gotujemy budyń. (Ma być on mało słodki, gdyż później do masy dodajemy nutellę, która nada jej wystarczająco słodki smak). Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń, a następnie stopniowo dajemy nutellę. Do masy oczywiście można dać alkohol.
  • Tort lalka 4. Przełożenie.:
    - Blat czekolodowy’
    - Masa,
    - Blat czekoladowy,
    - Masa,
    - Blat orzechowy,
    - Masa,
    - Blat orzechowy,
    - Masa,
    - Blat czekoladowy,
    - Masa,
    - Blat czekoladowy.
  • Tort lalka 5. Tort włożyć do lodówki.
  • tort lalka 6. Poszczególne biszkopty przed przełożeniem należy naponczować. Ja do tego celu użyłam kawę rozpuszczalną, słodzoną z dodatkiem alkoholu.
  • 7. Po zastygnięciu tortu w lodówce, formujemy z niego spódnicę. W tym celu górną część delikatnie ścinamy. W środek wbijamy lalkę. ( Ja kupiłam taką zwykłą, aby można z niej tymczasowo wyjąć nogi, wtedy nie trzeba wycinać dużej dziury w naszym torcie). Talię lalki wcześniej otoczyłam złotkiem, by później można było ją łatwo umyć.

Porady

Tort lalkę można oczywiście dowolnie udekorować. Moja córeczka uważa, że księżniczki powinny nosić różowe suknie, więc tort był w odcieniu różowym. Barwniki można dostać bez problemu w dobrej cukierni. Dodatkowo do dekoracji użyłam różowe perełki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować