Tort królik

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonały na Wielkanoc i miłośników tych zwierząt.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    8 łyżek mąki
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    0,5 l śmietany kremówki 36%
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie usztywniacza do śmietany
    cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    barwniki spożywcze : żółty, niebieski
    1 czekoladowe serduszko
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białko ubić z cukrem, ubić żółtka, zmieszać razem (mikserem). Dodać proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Ciasto wlać na blachę z formą królika, ( jeśli nie ma formy to można wyciąć kształt królika z upieczonego biszkoptu wg. szablonu przygotowanego wcześniej z karki papieru) dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180'C około 40 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
  • 2. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę ubić. Usztywniacz wymieszać z cukrami i wsypać do śmietany. Jeśli jest za mało słodka dodać cukru.
  • 3. Wykonanie:
    Odłożyć trochę masy śmietankowej do dekoracji, ciasto przekroić i przełożyć masą oraz posmarować wierzch i boki. Odłożoną masę podzielić na pół i do jednej części dodać żółty barwnik, a do drugiej niebieski barwnik. Udekorować królika według własnego gustu. Można zrobić z masy niebieskiej kokardę, a z żółtej uszy, oczy, wąsy, brzuch i łapki. Czekoladowe serduszko wykorzystać na nosek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort królik

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort królik

Elisa Ciekawy tort na Wielkanoc. Można zaskoczyć nim gości. 2 godz.

To może cię zainteresować